Sağlıkta mahremiyete hasta karar verecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Aralık 2012 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, hasta mahremiyeti konusunda yeni bir adım attı. Hazırlanan yönetmelik taslağına göre hasta isterse, sağlık sistemine kayıtlı bilgilerini sildirebilecek. Halk sağlığını ilgilendiren Hepatit B, AIDS gibi bulaşıcı hastalıklar ise sistemden kesinlikle silinemeyecek.


*Sağlık'ta ?mahremiyet' dönemi: Vatandaş sistemdeki bilgilerini sildirebilecek

*Sağlık Bakanlığı, hasta memnuniyetini ölçecek


Sağlık Bakanlığı, hasta bilgilerinin işlenmesi ve mahremiyetinin sağlanması için yeni bir yönetmelik taslağı hazırladı. Taslağa göre, kişi isterse sağlık sisteminde kayıtlı olan bazı sağlık bilgilerini sistemden sildirebilecek. Ancak şahıs kamunun sağlığını ilgilendiren bir hastalığa sahipse, istese bile bu özel bilgileri sistemden silinmeyecek.

RIZASIZ BİLGİ İŞLENMEYECEK

İlgili kişinin rıza veremeyecek durumda olması durumunda yasal temsilcisinin, çocuklarda kendi rızasının yanı sıra ana ve babasının veya yasal temsilcisinin rızası alınacak. Kişinin sağlık durumunun diğer kişileri veya toplum sağlığını tehdit etmesi halinde bakanlık veya bağlı kuruluş yetkilisi izniyle tehlike altındaki kişilerle ve ilgili kurumun yetkilileri ile paylaşım yapılabilecek. Kişisel sağlık verileri, veri sorumlusunun denetiminde ve bu konuda görevlendirilen kişilerce işlenecek. Kişisel sağlık verilerini işlenmesinde görev alan herkes sır saklama yükümlülüğü altında olacak.

İHLAL EDENE CEZA

Vatandaş, sağlık verilerini isteme hakkına sahip ve veri sorumlusu bu bilgileri vermekle yükümlü olacak. Yönetmelikle korunan verileri, kendisine veya başkasına yarar sağlamak veya başkasına zarar vermek amacıyla hukuka aykırı olarak işleyenler hakkında işlem yapılacak. Yönetmelik gereklerini yerine getirmeyen kamu görevlileri için bağlı oldukları disiplin amirliğine bildirim yapılacak. Varsa yetkileri iptal edilecek.

Hasta ve Hasta Yakını Haklarını Savunma Derneği Başkanı Avukat İlhan Yetişgin, hasta mahremiyeti konusunun insan haklarıyla ilgili olduğunu ifade ederken, "Kişinin gizli olan bilgileri korunmalı. Eğer mahremiyet zedelenirse, kişi savunmasız olur. Bu anlamda taslağı çok olumlu bulduk" dedi.

En çok bayanlar muzdarip

Konuyla ilgili en çok bayanlardan şikâyet alındığını belirten Av. Yetişgin, "Özellikle hamilelik konularında hassas davranılması gerekiyor. Bayanlar, hamilelikleri hakkında bir başkasına bilgi vermek istemeyebiliyor. Ancak sağlık personeli, uygun olmayan zamanda uygun olmayan biçimde bunu açıklayabiliyor. Bunun sebebi de bazı sağlık personellerinin cahilliği. Olmadık zamanda, gizli kalması gereken şeyleri başkalarına aktarabiliyorlar. Erkekler ise hasta olduklarının bilinmesini istemiyor. Kamuda görevli olanlar hastalandıklarının duyulmasını istemiyor. Bu, sosyal hayatta kişiye sıkıntı yaratabiliyor" diye konuştu.

Hastalara özen önemli

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan da, mahremiyet yönetmeliği için "Hastalara daha özen gösterilecek" derken, şöyle devam etti: "Gelen bilgiler kimlik bilgilerinden arındırılarak, kişi mahremiyetine özen gösterilecek. Amaç tüm sağlık bilgilerini kayıt altına almak. Sağlık kayıtları bundan sonraki akademik araştırmalara kaynak oluşturulacak. Hiçbir seviyede hiçbir bakanlık çalışanı, kişi bazında sağlık bilgisine ulaşamaz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber