Romanlar dini soruları rencide edici buldu

Yalova'da Roman öğrencilerin yoğunlukta okuduğu bir okulda, velilere verilmek üzere dağıtılan ve dini sorular içeren anket tepki çekti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Aralık 2012 15:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Roman vatandaşların yoğunlukta yaşadığı Bağlarbaşı Mahallesi'ndeki Müfettiş Hamdi Girgin İlköğretim Okulu'nda öğrencilere, velilerine vermeleri için bir anket dağıtıldı. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ndeki bir tez çalışması içen gerçekleştirilen ankette Romanlara 61 dini soru yöneltildi. Yalova Romanlar Derneği Başkanı Necdet Karabulut, anketin sadece Romanlara yönelik olmasının bir ayrımcılık ve dinsizlikle itham olduğunu ileri sürdü. Anket soruları karşısında büyük şaşkınlık yaşadıklarını ifade eden Karabulut, şöyle konuştu: "Bu soruları hazırlayanların şüphesi mi var? Bizim dinimiz belli. Diniz İslam, mezhebimiz Hanefi, peygamberimiz Hz. Muhammed. Kitabımız Kur'an. Bu soruların bize yöneltilmesi mahallemizde yaşayan Romanları rencide etti. Biz bu konuda suç duyurusunda bulunacağız. Bunun bakanlıkça araştırılmasını istiyoruz. Böyle sorularla rencide edilmek istemiyoruz. Burada bir önyargı var. Türk vatandaşlarında böyle bir imajımız varsa kalkmasını istiyoruz. Bu bizi çok üzdü. Bizim için vatan, din, namus çok önemli. Çok rahatsız oluyoruz. Benim 6 tane çocuğum var, hepsi Kuran'ı hatim etti."

Milli Eğitim çevreleri, anketin valilik oluru ile öğrencilere teslim edildiğini söyledi.

"Sayın Hanımefendi ve Beyefendi; Bu anket sorulan bilimsel bir araştırmaya veri elde etmek için hazırlanmıştır. Sizden isim, soy isim, adres bildirmeniz istenmemektedir. Amacımız, Romanların, çocuklarına nasıl bir ortamda ve hangi şekillerde dini eğitim verdiklerini tespit etmektir. Sizden aldığımız bilgilerin değerlendirmelerini yaparak bilimsel sonuçlara ulaşmak ve karşılaşılan sorunlara çözüm önerileri ortaya koymak bu çalışmanın temel hedefidir. Soruları dikkatle okuyup, görüş ve durumunuzu yansıtan şıkkı işaretlemede göstereceğiniz dikkat, bizi bu hedefe ulaştıracaktır. Anket için zaman ayırıp, görüş ve fikirlerinizi bizimle paylaştığınız ve katkılarınız için sizlere şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla..." sözleriyle başlayan anketteki bazı sorular şöyle:

-Allah'ın varlığına ve birliğine inanır mısınız?

Evet, Allah'ın varlığına ve birliğine de inanırım.

Evet, Allah'ın sadece varlığına inanırım.

Hayır, Allah'a inanmam.

Hz. Muhammed (s.a.v.)in hak peygamber olduğuna inanır mısınız?

Evet, Hz. Muhammed'i hak peygamber olarak görürüm. Hakkında bilgi sahibiyim.

Evet, Hz. Muhammed'i hak peygamber olarak görürüm. Fakat hakkında bir bilgim yok

Hz. Muhammed'i hak peygamber olarak görmüyorum.

-Erkek çocuğunuza sünnet töreni yaptınız mı?

Evet yaptırdım.

Hayır, çünkü erkek çocuğum yok.

Hayır, erkek çocuğumu sünnet ettirmedim. Çünkü yaşı uygun değil.

Hayır, erkek çocuğumu sünnet ettirmeyeceğim

Bu konuda yorum yapmak istemiyorum

-Oruç tutar mısınız?

Ramazan'da ve özel gün ve gecelerde oruç tutarım.

Sadece Ramazan'da oruç tutarım.

Ramazan'da bazen oruç tutarım.

Hiç oruç tutmadım.

Bu konuda hiçbir fikrim yok

-Gusül abdesti alır mısınız?

Evet, gusülsüz dolaşmam.

Evet, ara sıra gusül abdesti alırım.

Hayır, hiç gusül abdesti almam.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber