Marmaris'te deprem endişesi

Muğla'nın Marmaris ilçesinde son bir ayda meydana gelen çok sayıda depremin ardından yanardağ oluşma ihtimali üzerine bilimadamlarının bölgede araştırma yapmaya başlaması, turizmcileri ve vatandaşları tedirgin ediyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Aralık 2012 14:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ, bilimsel olmayan ve gerçek dışı haberler yaymanın bölgeye zarar verdiğini söyledi.

Duyarlılık göstererek depremler dahil bütün afetlere karşı tedbir almak zorunda olduklarını vurgulayan Özbozdağ, ''Bu topraklarda yaşayanlar kadar tatile gelen turistlerin de hayatı bizim için önemli ancak somut şeyler olmadan, kulaktan kulağa yayılan yalan haberler sektörümüze zarar veriyor. Bu gibi hassas konularda, iyi analizler yaparak bilimsel verilere dayanmak zorundayız. Bölgede kıpırdanmalar varsa, yanardağ oluşuyorsa ve elimizde bununla ilgili bilimsel bulgular varsa araştırılıp önlemler alınmalı. Bunları yaparken elbette ki insan sağlığı ön planda olmalı ama turizm sektörüne zarar verecek davranışlardan da kaçınılmalı.'' dedi.

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Müdürü Cahit Sarıbey de çalışmaları yakından takip ettiklerini belirterek, ortada somut veriler olmadan kamuoyuna açıklama yapılmasından rahatsız olduklarını ifade etti.

Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar ise, "Geçen haftalarda yaşanan depremlerin ardından, İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan başkanlığında bir ekip gelerek çalışmalara başladı. Bize aktarıldığı kadarıyla Simi ve Bozburun'da bir yanardağ mevcut olduğunu öğrendik. Bu sallantıların, yanardağın hareketliliğinden mi yoksa gelecekte büyük bir depremin habercisi mi olduğunu araştırıyorlar. Yanardağın soğumaya geçtiği ve gelecek için bir sıkıntı olmadığını öğrendik. Şu an için bölgemizde bir sıkıntı söz konusu değil, vatandaşlarımızda herhangi bir korku yaşanmamaktadır.? diye konuştu.

Prof. Dr. Ercan da tekneyle denize açılarak yaptıkları incelemede bir yanardağ tespit ettiklerini söyledi. Yanardağın Küdür Burnu'nun kuzeyine doğru yaklaşık 200 metre açıkta ve denizin yaklaşık 200 metre derinliğinde iki bacasının olduğunu belirterek, "Bu bacalarda lav yığılmaları söz konusu. Yaklaşık 2,5?3 kilometre uzunluğundaki kırık, kuzey ve güney doğrultularında uzanıyor.'' dedi. Ortaya çıkan yanardağın bölgedeki depremleri açıkladığını söyleyen Ercan, ''Bu deprem oğullaşması, kısa vadede büyük bir depremin habercisi değil. Ayrıca bu yanardağın, büyük bir patlamayla bölge halkına ve turizme zarar verme ihtimali de söz konusu değil. Vatandaşlarımızın yersiz korkulara girmelerine gerek yok.'' şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber