Başbakan Erdoğan: Siz dışarıda hiç mi milletvekili adayı bulamadınız?

Haber Giriş : 22 Aralık 2012 08:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Siz dışarıda hiç mi milletvekili adayı bulamadınız da tutuklu olanları veya mahkum olanları bu milletin temsilcisi olarak, milletvekili adayı olarak gösterdiniz. Bu, CHP'nin de BDP'nin de mantığının ne kadar yanlış ve ters çalıştığını gösteriyor'' dedi.

Başbakan Erdoğan, canlı yayınlanan NTV-Star ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

''Ergenekon sürecinde olup bitenler kamuoyunu ortadan ikiye böldü. (Bu, Cumhuriyet tarihinde bir devrimdir, yüzleşmedir) diyenler olduğu gibi, (Bu, Cumhuriyet tarihinin en büyük zulmüdür) diyenler de var. Gelinen noktada usul hataları, tutukluluk süreleri pek çok şey tartışıldı. Sizce sivil ya da adil bir yargılama yapıldı mı, yapılıyor mu-'' sorusu üzerine Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kadar cesur olmadığını belirterek, ''Anayasa'nın ilgili maddesini burada göz göre göre çiğneyemem. Çünkü şu anda bir yargı süreci vardır. Bu yargı süreci içinde de yargıya müdahale yetkim yok. Ama şunu biliyorum ki, Silivri bir açık hava hapishanesi değildir. Silivri'de hem cezaevi vardır ve bu cezaevi en uygun şartlarda yapılmıştır. Yanında da adliyesi vardır ve adliyesinde de bu yargılama süreci devam etmektedir'' diye konuştu.


*Erdoğan: Devletteki derin yapı tamamen temizlendi diye bir iddianın içerisinde olamam/ Video


AK Parti'yi ilgilendiren bir konu da olduğu için partisinin hukukçularının ilgili suç duyurusunu yaptığını ifade eden Erdoğan, ''Süreci ayrıca bizimle ilgili olan boyutuyla takip etmekteyiz. Onun için yargı burada ne karar verirse, biz ona güveniriz ve saygı duyarız'' dedi.

Eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk'un bu konuda bir af önerisi olduğunun hatırlatılması üzerine Erdoğan, ''Böyle bir af gündemimizde yok. Biz şu anda sadece yargıyı takip ediyoruz. Sayın Sami Selçuk sadece kendi düşüncesini söylüyor. Oradan nasibini alanlar alır'' diye konuştu.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ''Ergenekon'' davasına bakışına ilişkin görüşü sorulan Başbakan Erdoğan, ''TSK'nın kendisiyle ilgili olan boyutunda şüphesiz ki rahatsızlıklar var. Bazı rahatsızlıkları bizim de paylaştığımız oluyor. TSK mensuplarıyla ilgili veya bu ülkeden kaçma şansı olmayanlarla ilgili kişisel bir yaklaşımımdır, tutuksuz yargılanma yolunu teklif etmişimdir, benimsemişimdir. Ama bunun ötesine geçemem'' yanıtını verdi.

-''Hiç mi milletvekili adayı bulamadınız-''-

''Yüce Divan, geçen hafta bir rüşvet iddiasıyla ilgili yüksek yargıç hakkında karar aldı. Dediler ki; deliller usulsüz toplandığı için beraat gerekir. Aynı iddialar Ergenekon ya da Balyoz dosyaları için de söyleniyor. Bunları Adalet Bakanı ile konuşuyor musunuz- Yani ne çıkar bu tablodan diye-'' şeklinde yöneltilen soruya karşılık Erdoğan, ''Bununla ilgili hukukçu arkadaşlarımla görüşmem oldu. Arkadaşlarım, bunun Ergenekon'a emsal teşkil etmesinin söz konusu olmadığı görüşündeler'' dedi.

''Bir kanun çıkarıldı. O kanunun çıkarılmasında AK Parti'nin de bir iradesi vardı. Partinizde veya sizde bir direniş algısı oluştu mu- Milletvekilleri çıkabilir ve tutukluluk süreleri azalsın, içeride çok uzun kaldılar, çıksınlar biçiminde bir düzenleme oldu. Meclis Başkanı da 'Anlayın artık' dedi'' sorusu üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

''Bütçe açış konuşmasında ana muhalefet partisinin genel başkanı bu konu üzerinde durdu. Daha sonra bizim arkadaşlarımızın da belgelerle bu konuyla ilgili bir cevabı oldu. Çünkü kendisinin okuduğu metinle arkadaşlarımızın vermiş olduğu bir taahhüt yok. Biz bunların mecliste yapılacak bir oylamayla çıkarılmasına yönelik bir düzenlemenin sözünü kimseye vermedik. Ben de metni okudum. O metinde bir defa böyle bir söz yok. Ana muhalefetin genel başkanının prensibi, hayatı hep bu. Bugüne kadar hep böyle geldi, böyle gidiyor. Verilmemiş bir sözü verilmiş gibi göstermek suretiyle güya bizi zan altına sokmak istiyor. O metni o gün orada arkadaşlarımız okudular, gerekli cevabı verdiler. Dürüst ve doğru davranmıyor. Bizim söylediğimiz şu; bu insanlar o dönemde içeride miydi, dışarıda mıydı- Hepsi tutukluydu. Bunların içinde mahkum olan da var. Bunları dışarı çıkarma düşüncesiyle bunlar aday yapıldılar. Bu yolu bir defa denemek, bu yola teşebbüs etmek hukuk devletinin ilkeleriyle bağdaşmaz. Siz dışarıda hiç mi milletvekili adayı bulamadınız da tutuklu olanları veya mahkum olanları bu milletin temsilcisi olarak, milletvekili adayı olarak gösterdiniz. Bu, CHP'nin de BDP'nin de mantığının ne kadar yanlış ve ters çalıştığını gösteriyor.''

Erdoğan, Milletvekili Seçimi Yasası'nın aday olabilme şartlarını düzenleyen maddesinde değişiklik yapılabileceğini belirterek, yasaya göre tutuklu veya mahkum olanların milletvekili adayı olamayacağını hatırlattı.

Türk siyasetinde tutuklunun milletvekili adayı olup, serbest bırakılma örnekleri bulunduğunun belirtilmesi üzerine Erdoğan, ''Ona bakarsanız, suçun nevine göre değişiyor derken, suçun nevi ağır olduğu halde çıkarılmış olanlar da var. Bu yanlışı yapmışlar diye aynı yanlışı biz yapmak zorunda değiliz. Eğer bu yolu bir açarsanız, başkaları da bu yoldan gelir girer'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber