İnsanlarda yeterli nakil bilincinin oluşması gerekiyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Aralık 2012 15:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uludağ Üniversitesi Göz Bankası Müdürü Profesör Doktor Ahmet Tuncer Özmen, Türkiye'deki insanlarda yeterli nakil bilincinin oluşması gerektiğini belirterek, ?Kendi kaynaklarımız ile bu sağlık problemini ortadan kaldırabiliriz? dedi. Özmen, ithal korneaların nakil süresinin önemli olduğunu, çıkarılan korneaların en geç bir hafta içinde takılması gerektiğini vurguladı.

Uludağ Üniversitesi Göz Banka Müdürü Prof. Doktor Ahmet Tuncer Özmen, kornea nakli ve süreci hakkında bilgi verdi. Kornea tabakasının saydamlığını kaybettiği zaman kişinin görme yetisinin kaybolduğunu ifade eden Özmen, ?Gözün en öndeki tabakası kornea dediğimiz saydam tabakadır. Kornea tabakası saat camına benzer. Bu tabaka saydamlığını kaybettiği zaman kişinin görmesi kaybolur. Bu tabaka ölüden alınan bir kornea tabakası ile değiştirilerek kişinin görmesi tekrar eski haline getirilmeye çalışılır. Bu kornealar ölüden alınarak belirli sıvı ve sürelerde bekletilir ve uygun ameliyatla hastalara takılabilir? dedi.

?GÖZ TAMAMEN DEĞİŞTİRİLMİYOR?

Kornea naklinde gözün tamamen değiştirilmediğini ve halkın bu konuda yanlış bilgilendiğini ifade eden Özmen, ?Halkımızda yanlış bir inanış var. Göz nakli denilince bütün göz küresinin değiştirildiği düşünülüyor. Aslında gözün tamamen çıkarılması söz konusu değil. Sadece kornea dediğimiz tabakası çıkarılıyor? dedi.

Bursa'da kornea nakli bekleyen 100 civarında hasta olduğunu belirten Prof. Doktor Özmen, ?Şubat 2012 yılında Güney Marmara'da Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Ana Bilim Dalı bünyesinde göz bankası olduk. Bu bölgede yaklaşık 50 civarında hastayı ameliyat ettik. Bu konudaki en büyük engelimiz yeteri sayıda kornea bulamamamız. İnsanlar yakınları vefat ettiğinde diğer organlarını bağışlasa bile maalesef kornealarını bağışlamıyor? diye konuştu.

?KENDİ KAYNAKLARIMIZLA PROBLEMİ ORTADAN KALDIRABİLİRİZ?

Türkiye'deki insanlarda yeterli nakil bilincinin oluşması ve korneaların bağışlanması durumunda göz nakli ameliyatlarının sayısının artacağını ifade eden Özmen, ?Biz kendi kaynaklarımızla bu sağlık problemini ortadan kaldırabiliriz. Alınan korneanın çok kısa sürede nakledilmesi önemlidir. Süre ne kadar gecikirse takılan korneanın başarılı olma şansı o kadar azalacaktır. Elimizdeki kaynakları hızlı bir şekilde artırıp ameliyat etmekle sorun giderilebilir diye düşünüyorum? şeklinde konuştu.

Kornea nakli yapılan hastalardan Mustafa Doğanbaş ise, ?Amerika'dan kornea gelecek, diyorlar. Biz niye bilinçlendirilmiyoruz? Ben senelerden beri bunu bekliyorum. Pek tasvip edebileceğim bir şey değil. Böbreğimi ve kalbimi taksınlar birine diye ben de vasiyette bulunacağım. Bunda bir şey yok. Nasıl olsa toprak olacak? dedi.

Nakil yapılan bir diğer hasta Emre Büyük'ün annesi Rabia Büyük ise, ?Herkes kornea bağışlarsa hastalar daha da azalacak. Benim oğlum böyle olduktan sonra eşimle biz kornealarımızı bağışlamayı düşünüyoruz? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber