Büyük Anadolu Hastanesi'nde 'Diyabet ve Diyabette Beslenme' semineri verildi

Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi'nde uzman doktorlar tarafından 'Diyabet ve Diyabette Beslenme' konulu eğitim semineri verildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Aralık 2012 14:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından belirli periyotlarla düzenlenen eğitim seminerlerine bir yenisi daha eklendi. Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi'nde Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Taner Kaya ve Diyetisyen Hatice Yenice Cık tarafından katılımcılara Diyabet ve Diyabette Beslenme üzerine bilgiler verildi. Seminerin açılış konuşmasını yapan Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Başhemşire ve Diyabet Eğitim Hemşiresi Kader Kınık, "Belli periyotlarla düzenlemiş olduğumuz bu seminerlerimizde diyabetle ilgili olarak bilgilendirmek varsa sorularınız uzman doktorumuz tarafından cevaplanmasını sağlamaktır. İlginiz için teşekkür eder sağlıklı günler dileriz." dedi.

?Diyabet, ülkemizde görülme sıklığı giderek artan, ciddi organ kayıplarına yol açan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen bir hastalıktır? diyen Uz. Dr. Taner Kaya, diyabetli bireylerin yaşam kalitelerinin arttırılmasında, beslenmenin, egzersizin, tıbbı tedavi ve eğitimlerden oluşan dört temel faktörle mümkün olacağını belirtti.

Normal metabolizma da besinlerin, vücudun başlıca yakıtı olan glukoza (şeker) dönüşmek üzere bağırsaklarda parçalandığını hatırlatan Kaya, daha sonra bu glukozun bağırsaklardan kana geçerek kandaki şeker düzeyini yükseltmeye başladığını belirtti.

Sağlıklı bireylerde kana geçen glukoz pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelerin içine taşındığını vurgulayan Uz. Dr. Taner Kaya, ?Şayet insülin hormonu vücudumuzda olmazsa ya da etkisi bozulmuş ise şeker hücrenin içine taşınamayacağı için, glukoz kanda artarak şeker hastalığı dediğimiz kan şekeri yükselmesi (Hiperglisemi) gelişmiş olur. Bu kan şekeri yüksekliği sürekli olarak devam edecek olursa organlarımızda (sinir, göz, kalp, böbrek) zaman içerisinde ciddi bozukluklara neden olur.? diye konuştu.

Diyabet hastalığın belirtilerinin oldukça fazla olduğunu ifade eden Kaya bunları şöyle sıraladı; ?Ağız kuruluğu, çok su içme, sık idrara çıkma, çok fazla yemek yeme, ani kilo kaybı, bulantı, kusma, karın ağrısı, yorgunluk, dalgınlık, baygınlık hissi, derin solunum, ciltte kuruluk ve kaşıntı, nefeste aseton kokusu, aşırı yorgunluk, bulanık görme, kesik ve yaraların zor iyileşmesi, sık sık enfeksiyon geçirilmesi gibi. Bu belirtiler gösteren hastalarımız muhakkak bir uzman doktora başvurması ve tedavi olması gerekmektedir.?

Diyabetli hastaların özellikle beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Diyetisyen Hatice Yenice Cık ise "Diyabet tedavisinin amacı kan şekeri kontrolünü sağlayarak diyabetin seyrinde gelişebilecek bozuklukları (komplikasyonları) önlemek veya geciktirmek, böylece yaşam kalitenizi yükseltmektir. Diyabette bu amaca yönelik olarak bir tedavi yöntemi de, sağlıklı beslenmedir. Diyabet, yaşamınızda başta beslenme planınız olmak üzere bazı değişikliklerin oluşmasını gerektirmektedir. Kan şekerini oluşturan asıl kaynak besinler olduğu için sağlıklı beslenme diyabette tedavinin temelidir.? şeklinde konuştu.

Seminer sonrası katılımcılar tarafından sorulan sorular uzman doktorlar tarafından cevaplandırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber