Aydın'ın en önemli ihtiyaçlarından biri soğuk hava deposu

Nüfusunun önemli bir kısmının geçimini tarımdan sağladığı Aydın'da üreticilerin ürünlerini daha iyi bir fiyata pazarlayabilmesi için ilin en önemli ihtiyaçlarından birinin Aydın'a kazandırılacak soğuk hava depoları olduğu belirtildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Aralık 2012 09:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aydın Ticaret Borsası'nda konuyla ilgili düzenlenen bir toplantıda Aydın'da soğuk hava depolarına duyulan ihtiyaç görüşüldü. 2009 yılından bu yana tespit ilin bu ihtiyacına yönelik çalışma yapan Aydın Ticaret Borsası adına sunum yapan Genel Sekreter Çimen Mutlu, Aydın2ın pek çok ürününün saklanıp daha sonar satılması durumunda ilin ekonomik yapısının olumlu manada ciddi bir gelişme kaydedeceğini belirtti.

Aydın Ticaret Borsası'nda düzenlenen ve ADÜ'den Öğretim Üyesi Renan Tunalıoğlu'nun başkanlığında gerçekleştirilen sunuma, Aydın Ticaret Borsası Genel Sekreteri Çimen Mutlu, GEKA ve Tarım İl Müdürlüğü'nden Suzan Mehmetoğlu ve Emrah Çelik katıldı.

Aydın'daki işadamları ve üreticilerin yanı sıra Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aydın AKyüzlü, Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt'ün de katıldığı toplantıda Soğuk Hava Deposu kuranlara devletin ve GEKA'nın verdiği destekler anlatıldı.

Toplantıda detaylı bir sunum yapan ve yaklaşık 4 yıldır devam eden çalışmalar hakkında bilgi veren Aydın Ticaret Borsası Genel Sekreteri Çimen Mutlu, Aydın'ın önemli ihtiyaçlarından birinin de soğuk hava depoları olduğunu belirtti.

Mevsiminde bol olarak yetişen sebze ve meyveler ile süt ve süt ürünleri,et ve et ürünleri bol olduğu dönemlerde modern,doğal nem ve sıcaklığını koruyacak soğuk hava depolarında saklanıp, ürünün olmadığı ay ve mevsimlerde pazara sunulduğunda çok iyi fiyatlardan satılabildiğini ve bunun da ancak kurulacak soğuk hava depoları ile mümkün olacağını belirten Mutlu, ?Bozulabilir nitelikteki gıda maddelerinin uygun koşullarda bozulmadan muhafazasını sağlayan depolar, mala zaman faydası yaratarak müşterilerin istekleri zaman ürüne ulaşabilmelerini sağlar. Üretim ve taleplerdeki mevsimsel dalgalanmalardan ötürü ürünü bol olduğu zamanlarda depolayarak ,fazla olduğu zamanlarda fırsat kayıpları yaşanmasına engel olur. İlimizde her türlü yaş meyve ve sebze en iyi kalitede üretilmektedir. Ürünlerimizin daha iyi şartlarda muhafazası, paketlenmesi, pazarlanması amacıyla İlimizde modern soğuk hava depolarına ihtiyaç olduğu öngörülmektedir? dedi.

GEKA tarafından Aydın İli için kullanılmayı bekleyen Güdümlü Proje Desteği bulunduğunu ve Güdümlü proje destekleri kullanılmadığı taktirde devlete iade edildiğini belirten Mutlu, ?Daha önce yapılan bir toplantıda Güdümlü Proje desteğinin İlimize kazandırılmasını ve bu amaçla «Güneş Enerjisinden elektrik üreterek çalışan Atmosfer Kontrollü Soğuk Hava Depoları»nın kurulmasının ilimiz yararına yapılması gereken öncelikli hizmet olarak tespit edilmiştir.

Projenin hayata geçirilmesi amacıyla; Aydın Ticaret Borsası olarak İlimizde modern soğuk hava deposuna ihtiyacın olup olmadığının tespiti ve projenin yürütülmesi görevini üstlenmiş bulunmaktayız. Yaptığımız araştırmalar ve teknik geziler neticesinde, İlimizde soğuk hava deposuna ihtiyaç olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu ihtiyacın somut bir dayanak kazanması, paydaşlarımızın tecrübe ve katkılarından istifade edilmesi amaçları ile, bir araya geldik. 2009 Yılında Aydın İlimiz Rusya'ya 14. yaş meyve ve sebze gümrük kapısı olarak yetkilendirildiğinde o gün için dile getirilen en büyük temenni, pestisit laboratuvarı ve soğuk hava depoculuğu hizmetlerinin ilimize kazandırılmasıydı. Aydın Ticaret Borsası olarak bu temennilerimizden biri olan pestisit laboratuvarını faaliyete geçirmenin gururunu yaşıyoruz. Aydın Soğuk Hava Depoculuk A.Ş.yi de sizlerin katkılarıyla hayata geçirebilmeyi temenni ediyoruz? ifadelerine yer verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber