Valinin hatasını deprem düzeltti

Haber Giriş : 05 Kasım 2005 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BURSA'nın kaplıcalarıyla ünlü Çekirge İlçesi'ndeki termal kaynak sular, eski valinin ?icraatları' yüzünden kurumuştu. Doğa dergisi National Geographic Türkiye'nin bu ayki sayısında yer alan habere göre eski Bursa Valisi Orhan Taşanlar, termal suları 1998 yılında Polisevi'ne bağlatmış. Bu amaçla sondaj çalışmaları yapmış. Sondaj yüzünden Çekirge'nin bin 500 yıllık kaplıcaları kurumuş.

UMUT YOKTU

Yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği termal sularının kuruması Çekirge halkının moralini bozmuş. Bu işle geçinen esnaf büyük bir kayba uğramış. Suyun bir daha ne zaman geri geleceği konusunda uzmanlar da bir şey söylememiş Çekirge halkına... Bu yöndeki sorulara, ?Üç ay da olabilir, üç yıl da üç yüzyıl da? yanıtını vermişler.

Yüzyıllardır hayatlarını termal sulardan kazanan Çekirgelileri, on binlerce insanın ölümüne yol açan, Türkiye'nin yaşadığı en büyük felaketlerden biri olan 17 Ağustos depremi kurtarıyor. O günleri yaşayan Muhtar Mehmet Taşkeser, şunları anlatıyor:

?Aradan 10 ay geçmişti, ama bize 10 yıl gibi geliyordu. Bir akşam mahalleden haber geldi, Vakıfbahçe kaynağından kırmızı sular akmaya başladı. Sevinçten havalara sıçradık. O gece sırtüstü yere düştük! 6 saat sonra Marmara bölgesini yerle bir eden 17 Ağustos depremi oldu.?

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber