'Bak Postacı'ydı, bankacı oldu kamuya yük olmaktan kurtuldu!

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 31 Aralık 2012 07:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

172 yıl önce Posta Nezareti olarak kurulan PTT bugün dev bir kamu bankasına dönüştü. Çocukluk yıllarımızın 'postacı amcası' 2004 yılından itibaren başlattığı bankacılık hamlesiyle hizmet ağını genişleterek klasik 'posta' anlayışını değiştirdi. PTT Genel Müdürü Osman Tural ile kurumun başarı öyküsünü konuştuk

Ayfer ARSLAN / İSTANBUL

Çocukluk yıllarında 'Bak postacı geliyor selam veriyor' şarkısını söyleyince hemen akla klasik sırtında çantası, elinde zarflarla kapı kapı dolaşan PTT memurları akla gelirdi. Askerdeki oğlunun yolunu gözleyen Ayşe teyze, köydeki ailesine özlemini mektubunda yazdığı dizelerle dile getiren Ahmet usta, gurbetteki nişanlısından haber bekleyen Zeynep'in gözü hep kapılarını çalacak postacıdaydı. Ancak 1980'li yılların sonuna doğru teknolojinin gelişimine paralel cep telefonunun yaygınlaşmasıyla eski alışkanlıklar da mazide kaldı.

HABERLEŞME araçlarının çeşitlenmesi PTT'nin de kendi içerisinde yeniden yapılanmasını zorunlu kıldı. Yaklaşık 172 yıl önce Osmanlı döneminde Posta Nezareti olarak kurulan ve trilyonlarca lira zarar eden PTT 2004 yılından itibaren yeniden yapılanmayla hem kara geçti hem de hizmet ağına posta ve lojistiğin yanı sıra bankacılığı da ekleyerek adeta bir başarı öyküsüne imza attı. Şu anda yaklaşık 22 banka, 7 sigorta şirketi ve 1 aracı kurumla olan işbirliği kamuyoundaki klasik 'posta' algısını da değiştirdi. PTT bugün posta ve kurye hizmetlerinin yanı sıra kredi kartı ödemeleri, nakit yatırma-çekme, para transferi, fatura tahsilatı, kredi işlemleri, borsa işlemlerine aracılık ve HGS satışı ile neredeyse dev bir kamu bankasına dönüştü.

BU dönüşümün mimarlarından PTT Genel Müdürü Osman Tural, toplam 215 milyon TL'lik yatırımla 2 bin 582 adet şubenin PTTBank konseptine uygun hale getirildiğini açıkladı. Böylece PTTBank, bankacılık sektöründe en büyük şube ağına sahip Ziraat'i solladı. Aylık ortalama 15 milyar TL'lik işleme aracılık eden PTT şubelerinden yılda ise 180 milyar liralık işlem gerçekleşiyor. PTT, toplamda 4 bin 500 işyeri ile hizmet veriyor.

FİNANSAL MARKET HEDEFİ

PTT Genel Müdürlüğü olarak dünyada ve Türkiye'de özellikle hizmet sektöründe yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerinin altını çizen Tural, şunları söyledi: 'Müşteri odaklı bir anlayışla bir yandan yeni projeleri uygulamaya alırken bir yandan da verimlilik ve karlılığımızı maksimum düzeye çıkarma gayretindeyiz. Bu çalışmalarla klasik kamu kurumu anlayışından sıyrılarak; kamuya yük değil kaynak aktaran bir kurum olma yolunda bir hayli mesafe kat ettik. Hedefimiz, vatandaşlarımızın işyerlerimizde tüm finansal hizmetleri alabilmeleri için kurumsal bazda finansal market olmak.'

1.8 MİLYAR LİRALIK KREDİ

PTT işyerlerinden INGBank, Citibank ve Aktifbank adına kredi verme işlemleri yapılabiliyor. Tural, bugüne kadar PTT olarak anılan bu bankalar adına toplam 1 milyar 835 milyon liralık kredi satışına aracılık ettiklerini söyledi. Tural, 'Bankalara oranla ülke genelinde çok fazla sayıda hizmete erişim noktasına sahip olmamız en büyük avantajımız. En ücra yerlerde biz varız. Ayrıca ucuz ücret politikamız bizi cazip kılıyor' dedi.

Bin 558 adet PTTmatik'le hizmet veriyor

İLK olarak 2009 'da hizmete sunulan PTTMatik'lerin sayısının 1.558 adete ulaştığını belirten Osman Tural, 'PTTMatik'ler Ortak ATM özelliğine sahip. Tüm banka kartlarıyla para çekme ve bakiye sorgulama işlemleri, kredi kartlarıyla da nakit çekim işlemleri yapılabiliyor. Türkiye genelinde hiçbir banka ATM'sinin bulunmadığı toplam 83 noktada sadece PTTMatik'ler hizmet veriyor. 2013 yılında PTTMatik cihaz sayısının 1800'ü aşması hedefleniyor' diye konuştu.

2012 ilk 8 ayda 107.5 milyon TL kar elde etti

2003 yılında 11 trilyon lira zarar eden PTT, bugün kar eden bir kuruma dönüştü. 2010'da PTT, 143 milyon 624 bin TL kar elde etti. Kurum 2011 yılında 174 milyon 39 bin TL kar ederken, 2012 Ekim ayı itibarıyla ise karı 107 milyon 590 bin TL'yi buldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber