Feza Berk öğrencileri, zeka ve strateji oyunu Mangala'yı sevdi

Samsun Feza Berk Koleji öğrencileri, 4 bin yıl önce Türkler tarafından geliştirilen zeka ve strateji oyunu Mangala'ya merak sardı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Aralık 2012 14:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Samsun Feza Berk Koleji öğrencileri, 4 bin yıl önce Türkler tarafından geliştirilen zeka ve strateji oyunu Mangala'ya merak sardı. Feza Berk Koleji Akıl Oyunları Kulübü'nün düzenlediği turnuva ile gündeme gelen geleneksel zeka oyunlarından Mangala, turnuva ile yeniden hayat buldu. Yüzyıllara dayanan bir geçmişe sahip Mangala, okulda kısa sürede öğrencilerin en sevdiği oyunlardan biri oldu.

Orta Asya'da Türk çobanları tarafından geliştirildiği kabul edilen Mangala, diğer oyunlardan farklı olarak her yaş ve kültürden insan tarafından oynanabiliyor. Bir başka özelliği ise bu oyunun toprağa karşılıklı 6 çukur açıldıktan sonra etraftan toplanacak küçük çakıllarla bile oynanabiliyor olması. Dikdörtgen şeklindeki tahta üzerinde 48 taş ve 2 oyuncu ile oynanan Mangala'da her oyuncu hazinesinde en az 25 taş toplamayı hedefliyor. Bunu başarabilen oyuncu ise kazanmış oluyor.

Zekayı iyi kullanmak ve strateji geliştirmek amacıyla oynanan Mangala, sayısal zekayı güçlendirmenin yanı sıra sosyal özellikleri kuvvetlendiriyor. Hareket ettirmek anlamına gelen Mangala'ya Anadolu'da farklı isimler verilmiş. En yaygın kullanılan isimler ise kuyu ve güç oyunu. Türklerin oyunda kullanılan her bir taşa asker, çukurlara otağ adını vermesi ise oyunun ne kadar yaygın ve sevildiğini gösteriyor.

Feza Berk Koleji Mangala Turnuvası'na ilkokul ve ortaokul bölümlerinden çok sayıda öğrenci katıldı. İki hafta süren turnuvada 6/A sınıfından Alperen Kaplan şampiyon oldu. Turnuvada 4/C sınıfından Aybüke Arslan ikinci, 3/D sınıfından Nehir Şen ise üçüncü oldu. Turnuvada dereceye giren öğrenciler kupa ile ödüllendirildi. İlk aşamada Feza Berk Koleji öğrencileri arasında düzenlenen turnuva ikinci aşamada Samsun geneli düzenlenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber