Kamu mali yönetimi yeniden yapılandırılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Kasım 2005 13:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu mali yönetimini ve kontrol sistemini yeniden düzenleyen tasarı, bu hafta yasalaştırılacak.

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde (KHK) Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine, TBMM Genel Kurulu'nda başlanacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, çok sayıda önergenin kabul edilmesiyle değiştirilen tasarıya göre, TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Sayıştay'ın bütçeleri, merkezi yönetim bütçesi dışına çıkarılarak, doğrudan Meclis'e sunulacak. Bu kurumların denetimi, TBMM Hesaplarını İnceleme Komisyonu'nca yapılacak. Komisyon, gerekli gördüğü takdirde söz konusu üç kurumun denetlenmesini Sayıştay'dan da isteyebilecek.

Hazine'nin özel mülkiyetindeki taşınmazlarla, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerleri tahsis etmeye, kamu ihtiyaçları için gerekli olmayanların tahsisini kaldırmaya Maliye Bakanlığı, diğer taşınmazları tahsis etmeye ve tahsisi kaldırmaya ise bu taşınmaza sahip olan kamu idaresi yetkili olacak.

Büyük mükellefleri daha iyi izlemek ve daha iyi hizmet vermek üzere, Büyük Mükellef Vergi Daireleri kurulacak. Maliye Bakanı, mükelleflerin bağlı olacağı vergi dairesi müdürlüğü veya başkanlığını belirleyebilecek.

Tasarıyla genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri yeniden belirleniyor. Uyuşmazlık Mahkemesi, Yüksek Seçim Kurulu, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü, Adli Tıp Kurumu, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi bütçeleri bağlı veya ilgili bulundukları idare bütçesi içinde yer alacağından Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri listesinden çıkarılacak.

Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığı dışındaki bakanlıklarda, Strateji Geliştirme Başkanlığı kurulacak.

Mevcut teşkilat yapılarında yer alan Araştırma Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlıkları ve Araştırma Planlama ve Koordinasyon Kurulu Dairesi Başkanlıkları kaldırılacak.

Banka ve aracı kurumlarca menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçlarıyla ilgili yapılacak kesintide, her kurumun sorumluluğu kendisine gelen bilgi ve belgeyle sınırlı olacak.

Düzenlemeyle tam-dar mükellef ayırımı yapılmadan, yıllık beyanname verme imkanı tanındı. Beyan edilen gelirden, aynı türden menkul kıymetler için yıl içinde oluşan zararların tamamı mahsup edilebilecek.

Türkiye'de faaliyette bulunan tam mükellef kurumların aralarında veya dar mükellef banka ve benzeri finans kurumlarıyla 2006 yılında yapacakları vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinden doğan kazançları, kesinti kapsamı dışında bırakılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber