İmralı görüşmelerinin ayrıntıları

MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Türkiye’nin yurtdışındaki büyükelçilerine kritik bir “istihbarat” brifingi verdi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 04 Ocak 2013 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İmralı görüşmelerinin ayrıntıları

MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Türkiye'nin yurtdışındaki büyükelçilerine kritik bir “istihbarat” brifingi verdi. Fidan basına kapalı brifingde “Öcalan” dememeye özen gösterdi, değerlendirmelerini “İmralı” diyerek yaptı. Habertürk'ün ulaştığı Fidan'ın brifinginden ayrıntılar şöyle:

- Büyükelçilere Dışişleri ile MİT arasında dış istihbaratla ilgili eşgüdüm, PKK ile mücadele, Öcalan ile görüşmeler, İsrail-Hamas ateşkesinde MİT'in rolünü anlattı.

- Büyükelçiler en çok Öcalan'la görüşmelerin seyriyle ilgili gelişmeleri merak etti. Konuyla ilgili soruyu Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu yöneltti. Fidan, terör örgütü ile yapılan müzakereler sırasında örgütün silahlı eylemlerinin arttığını belirterek, Öcalan'ın PKK için hâlâ kült bir isim ve silah bırakma konusunda kilit bir figür olduğunu söyledi.

- Suriye'nin düşürdüğü jetle ilgili kendisinin dahil edildiği soruşturma haberlerine yönelik hiçbir yorum yapmadı.

- Başta Suriye olmak üzere bölgedeki gelişmeleri değerlendirdi. Fidan, hangi ülkede kaç terörist olduğu, terör örgütüne bağlı örgütlenmeler konusunda bilgi verdi.

- MİT ve Dışişleri arasındaki eşgüdümün artması gerektiğine vurgu yaptı. Büyükelçilerin bulunduğu ülkelerdeki terörle ilgili gelişmeleri MİT ile etkin şekilde paylaşmasını istedi.

- Esad'ın etrafındakiler, Türkiye'ye gelen komutanları ve Suriye'nin elindeki kimyasal silahlara ilişkin değerlendirmeleri paylaştı. Bölgedeki ülkelerdeki gelişmeler konusunda bilgi verdi.

Garsonsuz-kayıtsız

- Otelin 1. katındaki büyükelçiler konferansı dün güvenlik nedeniyle eksi ikinci katta bir salona alındı.

- Fidan'ın konuşması sırasında jammer'lar çalıştırıldı.

- Salona teknik yetkililer, garsonlar sokulmadı.

-Bakanların yaptıkları konuşmalar görüntülü kayıt altına alınırken, Fidan'ın yaptığı sunumda kayıt alınmasına izin verilmedi.

Habertürk

Asıl sorun PKK'daki yabancılar

MİT Müsteşarı Fidan, Ankara'da bulunan büyükelçilere İmralı ile PKK'ya silah bıraktırma müzakerelerini anlattı. Fidan, 'Umutlu olmak gerekiyor ancak çözüm o kadar da kolay değil' diye konuştu.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan, 5. Büyükelçiler Konferansı'nın dünkü oturumunda büyükelçilere hitap etti. Basına kapalı gerçekleştirilen oturumda Fidan'a Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Bakanlık Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu da eşlik etti. Fidan'ın sunumunun ardından toplantının karşılıklı soru cevap şeklinde gerçekleştiği öğrenildi. Fidan'ın toplantıda, birçok aşamadan oluşan PKK'ya silah bıraktırma konusuna değindiği bildirildi. 'Umutlu olmak gerekiyor ama çözüm o kadar kolay değil' dediği öğrenilen Fidan'ın, çözümün önündeki güçlükleri birkaç başlık halinde sıraladığı öğrenildi. Örgüt içerisindeki Suriyelilerin varlığına dikkat çeken MİT Müsteşarı'nın, 'PKK, Öcalan'ın kurup yönettiği PKK olmaktan uzaklaşmış durumda. Örgüt içinde yabancı ülke elemanları önemli bir sayı ve gücü teşkil ediyor' dediği ifade edildi. PKK'nın yurtdışı yapılanmasını da değerlendiren Fidan'ın, 'Avrupa'da örgütün düzenli maaş ödediği elemanları var' diye konuştuğu kaydedildi. Ayrıca Dışişleri ile MİT arasında dış istihbarata ilişkin eşgüdüm konuları ele alındı. Suriye başta olmak üzere bölgede yaşanan gelişmeler de görüşüldü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber