Ağırlama gideri maaaşın iki katını geçemeyecek

Haber Giriş : 09 Kasım 2005 08:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, 2006 yılı Bütçe Tasarısı'nda çay tiryakisi bürokratların keyfini kaçıracak bir kısıtlamaya gitti. Tasarıyla, bürokratların bir yıllık çay, meşrubat gibi ağırlama giderleri maaşlarının iki katı ile sınırlandırıldı. Ayrıca, temsil yetkisini haiz bu personelin sayısında da kısıtlamaya gidilerek, toplam personel sayısının yüzde ikisini geçemeyeceği belirtildi. Tasarıda sağlık personelinin, döner sermaye işletmelerinden aldıkları paylara da limitler konuldu. Tasarıda yer alan hükme göre, pratisyen hekim ve diş tabiplerinin döner sermayeden alacakları pay, ücretlerinin yüzde 250'sini, uzman hekimlerin döner sermayeden alacakları pay, üretlerinin yüzde 350'sini geçemeyecek. Ayrıca, sağlık personeline yapılacak ek ödemenin tutarı, en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 200'ünü geçemeyecek.

Cep için ödeme kolaylığı

Tasarıya göre, cep telefonu kullanıcılarından alınan ruhsatname ve yıllık kullanım ücretine, gelecek yıldan itibaren işletmecinin sistemine abone olunan ay, baz alınarak yıl sonuna kadar eşit taksitlerle ödeme kolaylığı sağlanacak. Tasarıyla mevcut düzenlemeye göre sadece ücretsiz olarak diş çekimi hizmeti alabilen yeşil kart sahipleri diş tedavisi hizmetini de ücretsiz alabilecek. Tasarıda, teşvik pirimi alan SHÇEK ve Tarım Bakanlığı personeline ilişkin düzenlemeye de yer verildi. Söz konusu maddenin kabul edilmesi halinde, SHÇEK ve Tarım Bakanlığı personeline 2006 yılında ödenecek olan teşvik primleri yarı yarıya düşürülecek.

Meclis bütçesi yüzde 21 artıyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, TBMM Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı, Sayıştay ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) 2006 yılı bütçelerinin görüşülmesine başlandı. TBMM Başkanı Bülent Arınç, "Milletin parasını harcarken, büyük bir sorumluluk altında olduğumuzu bilerek çok hassas davranıyoruz. Bu temel felsefemizin en iyi uygulamalarından biri olan yeni ısı merkezi günlük bin YTL, yıllık 360 bin YTL'lik tasarruf sağladı bize" dedi. Arınç, TBMM'nin 2006 Mali Yılı Bütçesi'nin görüşülmesi sırasında, "zorunlu olmayan hiçbir gidere yer verilmediğini" ifade etti. Meclis'in 2005 yılı bütçesinin 283 milyon 275 bin YTL olarak kanunlaştığını belirten Arınç, bütçe kanununda yapılan değişiklikle yaklaşık 809 bin YTL'lik blokeden sonra, bu yılki bütçenin; 282 milyon 466 bin 558 YTL olarak kesinleştiğini kaydetti. Arınç, 2006 Mali Yılı Bütçe teklifinin 340 milyon 865 bin 500 YTL olduğunu, bu rakamın 2005 Mali Yılı kullanılabilir bütçe ödeneğine göre yüzde 21 artışı gösterdiğini kaydetti.

'Maliye, lojman işini rezil etti'

Meclis Başkanı Arınç, Plan Bütçe Komisyonu'nda milletvekili lojmanlarının satışıyla ilgili gelişmeleri soran CHP'li Osman Kaptan'a ilginç bir cevap verdi. Meclis Başkanlık Divanı'nın 15 Ocak 2003'te verdiği bir kararla lojmanların satışıyla ilgili yetkiyi Maliye Bakanlığı ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne devrettiğini kaydeden Arınç, "Ama işi rezil ettiler. Lojmanları iyi satamayan, binaları ve arsasını perişan eden Maliye Bakanı'ndan gensoruyla hesap sorun. Onu da ben yapacak değilim. Soru önergeleriyle yetinmiyorsanız, bunu Meclis araştırmasına ya da gensoruya dönüştürün" diye nasihatte bulundu.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber