Diyanet'in eğitim seferberliği

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2012 yılında 25 bin personeline hizmet içi eğitim verdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ocak 2013 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkanlığı, hizmet içi eğitim çalışmaları kapsamında geçen yıl 25 bin 63 personeline eğitim verdi. Eğitimlerde, ezanı güzel okuma, hitabet, Kur'an-ı Kerim ve dini bilgiler gibi konular bulunuyor.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eğitime çok önem verdiklerini belirterek, Kur'an kursu öğreticilerinden fakülte mezunu olmayanlara da uzman kişilerce formasyon eğitimi verildiğini bildirdi.

Yılmaz, başta İstanbul, Erzurum ve Konya'daki ihtisas eğitim merkezlerinde olmak üzere düzenlenen eğitimlerin Diyanet'in üst düzey yöneticilerinin yanı sıra, akademisyenler ve alanında uzman kişilerce verildiğini kaydetti.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2009 yılında 12 bin 342, 2010 yılında 17 bin 950, 2011 yılında da 22 bin personele hizmet içi eğitim verdiğini hatırlatan Yılmaz, geçen yıl da 25 bin 63 personelin eğitim aldığını, eğitimlerden memnuniyetin yüzde 90 olduğunu dile getirdi.

-Yüz Yüze Vaaz Eğitimi-

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2011 yılında başlattığı 'Yüz Yüze Vaaz Eğitimi' projesinde, 4 bini aşkın personelin eğitim aldığını anlatan Yılmaz, projede amacın cami hizmetlerini yürüten personelin etkinlik ve verimliliklerini artırma olduğunu vurguladı.

Yılmaz, ''Bu eğitimimizi özellikle mihrap görevlisi, cami görevlisi olan hocalarımıza yönelik olmak üzere, yüzde 70'i Güneydoğu bölgesinden, yüzde 30'u Türkiye'nin başka yerlerinden olmak üzere dönemsel olarak yapıyoruz. Burada daha çok kendi meslekleriyle ilgili bir eğitimimiz var. Yüz yüze vaazın yol ve yöntemleriyle ilgili beşeri münasebetler var, insan ilişkileri var. Yani arkadaşlarımızı, Diyanet mensubu bir hoca efendi olmanın toplumda ne anlama geldiğini gösterecek bir pozisyona taşımak istiyoruz'' dedi.

Eğitimlere katılan personelin Türkiye'nin farklı bölgelerinden geldiğine işaret eden Yılmaz, bunun aynı zamanda personel arasında kaynaşmayı da sağladığını ifade etti.

Yılmaz, ''Fırat nehrinden bu tarafa geçmemiş arkadaşlarımız var. Batıda olan ve Güneydoğu insanını görmemiş, oradaki arkadaşları tanımamış arkadaşlarımız var. Böyle bir dost ortamında, mesleki formasyon ortamında buluşmaları birbirlerine daha çok yakınlaştırıyor. Türkiye'nin her tarafının aşağı yukarı birbirine benzediği, problemlerin aşağı yukarı müşterek olduğu gerçeğini görüyorlar. Güneydoğu'daki arkadaşımız zannediyor ki sıkıntı sadece Güneydoğu'da. Halbuki batıda da Trakya'da da Ege'de de Marmara'da da eğitim bakımından, sosyal hayat bakımından bir sürü problem var bunları paylaşıyorlar'' diye konuştu.

Bu eğitimin bütün imamlar için olmadığını dile getiren Yılmaz, ''Camisinde mihrabını kürsü olarak kullanabilecek arkadaşlarımızı alıyoruz. Bu arkadaşlarımız göreve döndüğünde, daha önce sadece namaz kıldırıp hutbe okuyan birisi iken artık bundan sonra 'namazlardan sonra veya önce 15-20 dakika vaaz edecek bir seviyeye gelsin' diye düşündüğümüz hedeflediğimiz insanlar'' dedi.

Talip olanların ve il müftülüklerince seçilenlerin eğitem alındığına dikkati çeken Yılmaz, bunun merkezi vaaz sisteminin kaldırılması sonrasında altyapı çalışması şeklinde görülebileceğini kaydetti.

''Şimdi biz diyoruz ki yapabilen her hoca efendi kendi camisinde vaaz etsin'' ifadelerini kullanan Yılmaz, bu doğrultuda ilk etapta vaizleri, rehber vaiz olarak bir eğitime aldıklarını kaydetti.

Yılmaz, ''Vaizlerimiz kendi şehirlerine dönerek 'Ben vaaz edebilirim' diyerek bize müracaat eden 15 bin kadar insana mahalli eğitim verdiler. Bunların dışında il müftülerimizin seçim yaparak Antalya'ya gönderdiği özellikli arkadaşlarımızı eğitime alıyoruz'' dedi.

-''Kur'an Kursu Öğreticileri Formasyon Semineri''-

Kur'an Kursu Öğreticileri Formasyon Semineri de düzenlediklerini belirten Yılmaz, bu seminerin hafızlık yaptıran Kur'an kursu öğreticilerine yönelik bu çapta ilk eğitim olduğunu kaydetti.

Hasan Kamil Yılmaz, ilk grubun eğitiminin halen devam ettiğini Ocak ve Şubat aylarında da iki grubun katılımıyla toplamda 2 bine yakın personele eğitim verilmesinin hedeflendiğini bildirdi.

Öğreticilerin seminerde kendi aralarında bilgi paylaşımında da bulunabileceklerine işaret eden Yılmaz, ''Yeni hafızlık sistemiyle ilgili bazı çalışmalar oldu. O çalışmaları bizim daire başkanı arkadaşlarımız onlara anlatacaklar. Hafızlığın hızlandırılmasıyla ilgili, bilgisayarla yapılmasıyla ilgili birtakım çalışmalar var. Bu çalışmalar arkadaşlarımıza anlatılacak'' değerlendirmesinde bulundu.

Kur'an kursu öğreticilerine uzmanlarca iletişim dersleri verildiğini de kaydeden Yılmaz, ''Bir Kur'an kursu hocasında, idarecisinde olması gereken vasıflar nelerdir, nelere dikkat ederse çevresinde daha çok sevilen hoca efendi olur. Çünkü bunlar sadece talebelerle ilişkileri olan kişiler değil toplumda da kanaat önderi gibi etkin olan insanlar'' ifadelerini kullandı.

-Fakülte mezunu olmayan personele pedagojik formasyon eğitimi-

Kur'an kursu öğreticileri arasında fakülte mezunu olmayanların da bulunduğunu bildiren Prof. Dr. Yılmaz, bu öğreticilere de haftalık, 15 günlük ve bir aylık pedagojik formasyon eğitiminin uzmanlar tarafından verilmesini sağladıklarını anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber