Aynı ilaca iki farklı fiyat olur mu?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Kasım 2005 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlaç firmalarının devlete ve tüketiciye sattığı ilaçlara farklı fiyat uygulamasını değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Av. M. Bülent Deniz; "Aynı ilacı iki farklı fiyatla satmak, tüketici hakkı ihlâlidir" dedi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Av. M. Bülent Deniz konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:

Bazı ilaç firmaları, devlete sattığı ilaçlarda astronomik indirimler yapmakta, ancak aynı indirimleri, ilacı kendi parasıyla satın alan tüketiciye sattıkları ilaçlarda yapmamaları nedeniyle aynı ilaç için iki farklı fiyat oluşmaktadır.

İlaç firmalarının, kamu alımlarında ?en ucuz eşdeğer ilaç listesine? girebilmek için % 50-60 oranında ıskonto yapmaları sonucunda; bir mide ilacı devlete 3.77 YTL. den satılırken, sosyal güvencesi olmayan tüketiciye 8.29 YTL.den satılmaktadır. Aynı şekilde bir göz damlası 2.92 YTL. ve 5.25 YTL, bir antibiyotik 27.52 YTL. ve 33.01 YTL. gibi iki farklı fiyattan satılabilmektedir.

Sonuçta herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve dolayısıyla sağlık giderlerini kendisi karşılamak zorunda olup mağdur olan tüketici, aynı ilacı daha pahalıya satın almakta ve bir kez daha mağdur edilmektedir.

Kamu ve toplu alımlarda belli bir miktara kadar normal sayılabilecek ıskontonun, % 50-60 oranında olması kuşku uyandırmakta, akla; bu kadar yüksek oranlı indirim yapabilen ilaç firmalarının, indirimsiz fiyat üzerinde elde ettikleri kârın ne kadar fahiş olabileceği sorusu gelmektedir.

İnsan sağlığının söz konusu olduğu bir sektörde, % 50-60 oranındaki indirime rağmen kâr eden ilaç firmalarını, sosyal güvence kapsamında olmayan tüketiciye de devlete sattıkları fiyattan satış yapmaya davet ediyor, Sağlık Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından gerekli düzenlemenin yapılarak, ilaç firmalarının devlete verdikler fiyatın tek satış fiyatı olarak kabul edilmesini istiyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber