En ufak bir tartışmayı 'Cumhuriyet sorunu' haline getirmede üzerimize yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Kasım 2005 03:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, CHP ve AK Parti milletvekilleri arasında, "Cumhuriyet" tartışması yaşanınca toplantıya ara verildi.


AK Parti Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya'nın, "Ömer Dinçer'in makalesinin altına imza atarım" sözlerine CHP milletvekilleri tepki gösterirken, Uzunkaya'dan sözlerini geri almasını; aksi halde görüşmelerin devam edemeyeceğini söylediler.

Bütçenin tümü üzerinde görüşlerini açıklayan AK Parti'li Uzunkaya, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in, 1995 yılında yayınlanan "21. Yüzyıla Girerken Dünyada ve Türkiye'de İslam" başlıklı yazısını göstererek, "CHP'li arkadaşlar, bıkmadan, üç yıldır bu yazıyı Meclis'e getiriyorlar ve üzerine bolca haşiye ve hamiş çıkarmışlar" dedi.

Uzunkaya, Diyanet İşleri Başkanlığı görevlilerine, bütçe görüşmeleri sırasında kurban, abdest ve namaz ile ilgili sorular sorulduğunu ancak, "bağnazca yaklaşımla ele alınan ve istismar edilen başörtüsünün dindeki yerini" kimsenin sormadığını söyledi.

"Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün, Lozan'a eşini çarşaflı götürdüğünü, Atatürk'ün eşi Latife hanımın da bütün balolara başörtüsü ile katıldığını" söyleyen Uzunkaya, "Sizce İnönü çağdışı mı? Cumhurbaşkanı 2000 yılında seçildi, 3 Kasım 2002'ye kadar resepsiyonlarda başörtüsü konusu ele alınmadı, gündeme gelmedi. Çünkü ben o zamanlarda da milletvekili idim. Cumhurbaşkanı'nın bu davranışı hissi ve Anayasa'ya uygun olmayan bir davranıştır. Açalım tarihi, Atatürk dönemi ve 2. Cumhurbaşkanımız İnönü dönemi ile yüzleşelim. CHP, skolastik bir yaklaşım gösteriyor" dedi.

Uzunkaya, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in, "intihal" ile suçlandığını hatırlatarak, "Kemal Alemdaroğlu'nun intihal yaptığı mahkeme kararlarıyla sabitken, sizin YÖK'ünüz onu görevden almadı. Onu eleştirmediniz. Sizin Ömer Dinçer'e karşı olmanızın sadece bir nedeni var o da Dinçer'in Başbakan'ın müsteşarı olması"diye konuştu.

Bunun üzerine CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu, "Dinçer'in o makalesine katılıyor musunuz katılmıyor musunuz, onu açıklayın" dedi. Uzunkaya, CHP'li Kumkumoğlu'na, "Bu yazının altına Musa Uzunkaya olarak imza atarım" diye cevap verdi.

CHP milletvekilleri, "O yazının altına imza atarak, Cumhuriyetin kuruluş felsefesine karşı çıktığını ve milletvekili yeminini inkar ettiğini, Uzunkaya'nın sözleri tutanaklardan çıkarılmadıkça görüşmelere devam etmeyeceklerini bildirdi.

Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin de söz konusu makaleyi okuduğunu ve bazı ifadelerle ilgili Ömer Dinçer'in görüşünü aldığını ifade ederek, "O yazının bütünü, 'Cumhuriyet ortadan kaldırılıp, yerine dini esaslara dayalı bir sistem kurulsun' düşüncesinin eseri değil" dedi.

Tartışmaların uzaması üzerine Komisyon Başkanı Sait Açba, birleşime ara verdi.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber