Bel ağrılarının çoğu yanlış hareketlerden kaynaklanıyor

Doç.Dr. Bilgehan Tosun, bel ağrısı şikayetlerinin yüzde 90'ının yanlış hareketlerden kaynaklandığını belirtti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ocak 2013 20:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görevli Doç.Dr. Bilgehan Tosun, bel ağrısı şikayetlerinin yüzde 90'ının yanlış hareketlerden kaynaklandığını belirterek, duruşumuzu ve hareketlerimizi düzettiğimiz takdirde şikayetlerimizin çözüleceğini ifade etti.

Toplumda birçok insanın şikayetçi oduğu bel şikayetlerinin çoğu aslında duruş bozukluklarından kaynaklanıyor. Toplam nüfusun yüzde 90'ının hayatında en az bir kere bel ağrısı çektiğini söyleyen Kocaeli Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Bilgehan Tosun, şöyle konuştu: "Bel ağrılarının önemli nedeni kas kaynaklı. Bel ağrısıyla kliniğimize başvuran 10 hastadan 9'unun problemi kas kaynaklı oluyor. Hastaların kas nedenli ağrılara yakalanmamaları için hareketlerini modifiye etmeleri gerekiyor. Meslek gruplarına bölmekte fayda var bel boyun ağrıları masa başında oturanlar şoförlük gibi mesleklerde daha sık görülüyor. Aktivite içinde olmamız lazım, günlük yürüyüşlerimizi yapmamız lazım. Ev hanımları da ağır kaldırdıkları halı silkeledileri için bel ağrısına yakalanabiliyor. Burada hareketlerimizi modifiye etmemiz lazım. Yerden ağır bir cisim kaldırırken bir adım öne giderek kalçamızın üzerinde durmalıyız."


*Sinsi' bel ağrısına dikkat

*10 çalışandan 6'sı bel ve boyun ağrısı çekiyor


Her bel ağrısı şikayetinde doktora gitmek gerekmediğini belirten Doç.Dr. Tosun, şunları söyledi: "Burada süre, cinsiyet ve yaş önemlidir. Genç ve kısa süreli ağrısı olan bir hastanın iki gün dinlenmesi yeterli olacaktır. Ağrılar geçmiyorsa profeyonel yardım almakta fayda var." Birçok insanın şikayetçi olduğu bel fıtığı tedavisi hakkındaki soruları da yanıtlayan Tosun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Her fıtık ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilmeli. Fayda görmeyen hastalarda ameliyat bir tadavi şeklidir. Burada önemli olan bel ağrılarında ağrı belde mi yoksa bacaklara da yayılıyor mu. Bütün ayrım burada yapılıyor. Eğer bacaklara yayılıyorsa fıtıktan şüphelenebilinir. Kas kuvvetsizliği idrar kaçırma gibi bulgular bel sağlığı için oldukça önemlidir."

Gençken bel sağlığına dikkat edilmediği takdirde ileri yaşlarda yaşanabilecek zorluklar olduğunu belirten Tosun, sözlerine şöyle devam etti: "Halk arasında kireçleme olarak bilinen durum nasıl bacaklarda boyunda sık görülüyorsa belde de görülebilir. Hayat aktivitelerimize dikkat etmezsek ev içerisindeki işlerimizi düzgün yapmazsak spor yapmazsak yaşlılığımızda bu rahatsızlıklara yakalanabiliriz. Öncelikle sporlardan yüzme, günlük yürüyüşler faydalı olacaktır. Bel kaslarını kuvvetli tutacak ve ağrı olmayacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber