Başbakan, hala bürokrasiyle mücadele ediyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Kasım 2005 08:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bürokrasiyle mücadelede hâlâ tam başarılı olamadık

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'deki güçlü bürokrasiden şikayet ederek, yabancı sermayenin gelmesini engelleyen anlayışı sert bir dille eleştirdi.

Oligarşik bürokrasiyle mücadelelerini sürdürdüklerini; ancak tam başarı sağlayamadıklarını söyleyen Erdoğan, sermaye ırkçılığının Türk özel sektörünün de önünü tıkayacağını kaydetti.

YASED'nin düzenlenlediği ?Fırsatlar Ülkesi Türkiye' konulu panelde konuşan Erdoğan, siyasi gücün birkaç kişilik grubun elinde toplandığı oligarşiden bahsederek, ?Bürokratik oligarşiyle mücadelemiz var. Bunu henüz başarmış değiliz. Hâlâ bürokrasi gücünü koruyor.? dedi.

Erdoğan, dünyanın her yerinden saygın işadamları ve büyük yatırımcıların Türkiye'ye akın akın gelmeye başladığını vurgulayarak, ?Eğer alışkanlıklara uysaydık, Türkiye'yi dünyaya açmasaydık, sermayenin, emeğin, üretimin rengine, desenine, dinine, ırkına baksaydık, sermaye ırkçılığı yapsaydık, özel sektörümüz bugün dünyanın her yerine, her ülkesine ürünlerimizi satabilir, ihracatımız tarihi rekorlar kırabilir miydi?? diye sordu.

Son 50 yıl baz alındığında kendi hükümetlerine kadar olan dönem içinde Türkiye'de 5 bin 584 yabancı sermayeli şirket bulunduğunu, son 3 yıldaki atılımlarla ise bugün bu sayının 11 bin 622'ye ulaştığını dile getiren Erdoğan, son 3 yılda ayrıca 6 bin yabancı sermayeli şirketin kurulduğunu bildirdi. Başbakan Erdoğan, konuşmasında, daha önce tartışmalara sebep olan ?Türkiye'yi pazarlıyorum.? sözlerine de açıklık getirdi. ?Yurtdışında Türkiye'yi anlatmaya çalışıyoruz. İşte ben pazarlama derken hep bunu konuştum, bunu anlattım.? diyen Erdoğan, yabancı sermayenin gelmesinde en önemli payın marka yönetme bilincine sahip çabaların sahiplerine ait olduğunu kaydetti. Türk parasının önündeki sıfırları atmayı ifade ettiklerinde herkesin kendileriyle dalga geçtiğini hatırlatan Erdoğan, özelleştirme gelirlerinde beklenen hedeflerin yıllardır yakalanamadığını kaydetti. Özelleştirme, turizm gelirleri ve dış ticaret hacminde Türkiye'nin on yıllardır göremediği seviyeleri 3 yıl içinde yaşattıklarını vurgulayan Erdoğan, yatırım, üretim, ihracat ve istihdamda Türkiye'yi dünyanın saygın ülkeleri arasına soktuklarını söyledi. Sadece bu yılın ilk 6 ayında Türkiye'ye özelleştirmelerle giren yabancı sermaye tutarının 12 milyar doları bulduğunu anlatan Erdoğan, daha düne kadar özelleştirilmek istenen tesislere müşteri bulmanın bile mesele olduğunu kaydetti. Erdoğan, ?Türkiye'de önümüzdeki 3 yılın bütçesini bugünden yapabilen bir hükümet işbaşındadır. Cumhuriyet tarihimizde bu bir ilktir ve bu artık geleceğin, belirsizliklerden kurtarıldığını göstermektedir. Türkiye, bu kararlı yürüyüşünü sürdürecektir.? diye konuştu.

Yabancı Sermaye Derneği Başkanı Şaban Erdikler, Türkiye için gelecek beş yılda 10 milyar dolar ve izleyen beş yılda da 15 milyar dolar düzeyinde yabancı sermaye hedefi koyduklarını söyledi. Erdikler bu durumda büyüme oranlarının yüzde 6,5'lere ulaşabileceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber