Eğitim Sen 25 Kasım'da iş bırakacak

Haber Giriş : 11 Kasım 2005 11:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

25 Kasım'da iş bırakacağız'

Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer dün İstanbul'da bir basın toplantı sı düzenleyerek, ''Örgütlü toplum, demokratik Türkiye ve insanca yaşam için, ekonomik, sosyal, özlük ve demokratik taleplerimiz için Türkiye'nin dört bir yanında eylemlere başlayacağız'' dedi.

Dinçer, basın mensuplarına yaptığı açıklamada eğitim emekçilerinin yıllardır ciddi ekonomik ve sosyal sorunlarla boğuştuğunu belirterek, ''Yasalarla tanımlanmış olsun ya da olmasın tüm insanların sahip olduğu eğitim hakkı, pratikte bu hak tanınmadığı veya bireyler bu hakka sahip olduklarının farkında olmadığı zaman ortadan kalkmaz. Herkes için temel bir insan hakkı olarak kabul edilen eğitim hakkı, bugünün Türkiye'sinde sadece ekonomik gücü olanların sahip olduğ u bir fırsat haline getirilmiştir'' şeklinde konuştu. Dinçer tarafından basına dağıtılan 'Nitelikli Eğitim için Eğitim ve Bilim Emekçilerinin Talepleri' başlıklı raporda Türkiye'de eğitim sistemiyle ortaya konuluyor.

ÇARPICI RAKAMLAR

Raporda çeşitli Avrupa ülkelerinde öğretmenlerin çalışma saatleri ve aldıkları ücretler karşılaştırılıyor. Buna göre, öğretmenlerin yılda 915 saat çalıştığı İrlanda'da ortalama maaş 37.234 ABD Doları olurken, İspanya'da 1425 saat karşılığı 36.500 dolar, Danimarka'da 1680 saat karşılığı 40.019 dolar ücret ödeniyor. Türkiye'de ise yılda 1816 saat çalışan 15 yıllık bir öğretmen 7343 dolar maaş alıyor. Alaaddin Dinçer, düzgün bir eğitim sistemi yaratmak için öğretmenlerin içinde bulunduğu şartların acilen düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Birgün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber