Okul okumayan 67'lik Şefika nine 5 dil biliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Kasım 2005 12:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şanlıurfalı 67 yaşındaki ressam Şefika Güneş, yaptığı yağlıboya resimlerle herkesi şaşırtıyor. 5 dil bildiğini söyleyen Şefika Güneş, ressamlığı bırakarak hacca gideceğini belirtti.

Anavatan Partisi Şanlıurfa eski Milletvekili Mehmet Güneş'in kız kardeşi Şefika Güneş, 20 yıllık sanat sırrını açıkladı. Güneş, eşinin kendisine sanat hayatında büyük destek olduğunu ve hiçbir zaman şiddet uygulamadığını söyledi. 20 yıl önce eşinin resmini suluboyayla yaparak resim yapmaya başlayan Şefika Güneş, 9 yıl önce yağlıboyayla tanıştı. Hayatında hiç okula gitmeyen ve okuma yazma bilmeyen Güneş, birçok ünlünün resimlerini de yaptı. Mona Lisa resimlerini yağlıboya tabloya aktaran Güneş, son olarak da yağlıboyayla yılanların aşkının resmini yaptığını söyledi.

Şanlıurfa'nın "Picasso" lakaplı ressamı Şefika Güneş, geceleri geç saatlere kadar örgü örerek boş zamanlarını değerlendirdiğini ve bir gece yarısı içindeki ressamlık duygularının gün yüzüne çıktığını belirterek, "Televizyonlar doğuya yeni gelmişti. Televizyonda resim sergilerini gördüm, sonra oğluma 'Yavrum bu resimleri sanki ben çalışmışım' dedim. Sonra oğlum bana, 'Sen iyi misin? Bu yaştan sonra ressamlık mı yapacaksın?' Ben de ilk olarak eşimin resmini yaptım. Sonra kızlarım 'Bu yaştan sonra resim mi yapılır?' diye bana kızdı. Resim yapmaya ilk olarak 20 yıl önce suluboyayla eşim A. Hadi Güneş'in duvarda asılı olan resmiyle başladım. Suluboyayla yaptığım resimler çok beğenilince komşular tarafından getirilen vesikalıkları çoğaltmaya başladım. Bu iş artık benim için sanattan çok boş zamanları değerlendirme haline geldi" dedi.

Yıllar önce suluboya resim çalışması yapan Güneş, kendisini ilk olarak Şanlıurfa Valiliği İl Kültür Müdürlüğü Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Müdiresi Nevin Güllüoğlu'nun keşfettiğini belirtti. O dönemlerde 5 erkek karşısında ilk kez yağlıboya resim çalışması yapan Şefika Güneş'in "Hasat Biçen Adam" resmi birinci oldu.

Şefika Güneş'in yaptığı yağlıboya resimlerinin ünü kısa sürede İngiltere'ye kadar ulaştı. İngiltere'de bulunan The British Council firması, Türkiye'ye gelerek Güneş'in eseri olan "Erzurum'da Kış, Buzlu Dağlar" resmini kartpostal yapmak istedi. İngiliz firması tarafından bastırılan 5 bin adet kartpostaldan 500'ü, daha sonra Şefika nineye gönderildi. Şefika Güneş, bu kartpostalları bayram ve özel günlerde dostlarına gönderiyor.

Şefika nine, okuma yazma bilmediği halde Arapça, Farsça, Kürtçe ve Zazaca'yı anadili Türkçe gibi konuşuyor. Şefika Güneş, "Türkiye'de 5 dil biliyorum. Yabancı dilleri bilmiyorum. Yabancı ülkelere gitseydim, o dilleri de öğrenirdim. Hayatımda hiç okula gitmedim. Şimdi 40 tane alim oturup okusunlar ben onların yanlışlarını söylerim. Bazen eşim odada Kur'an-ı Kerim okuyor. Ben mutfakta çalışırken beyime 'Yanlış okuyorsun' diye bağırıyorum. Bana gülmeyin akşamları iskambil kağıdı oynuyorum. Bazıları kumar oynamadığımı zannediyor. Kendi kendime matematik ve alfabeyi öğreniyorum. Bana herkes 'Picasso Şefika' lakabı takmış. Ben ressam olacağımı bilmiyordum. Bundan sonra yapacağım tek iş hacca gitmek. En son olarak 'Yılanların Aşkı' resmini yaptım" diye konuştu.

İngilizlerin, bir resmini kartpostal yaptığını kaydeden Şefika nine, "İngilizler yaptığım resmi kartpostal haline getirdi. Önceleri bilgisizdim. Şimdi biraz daha bilgilendim. Şimdi de duydum ki, İngilizler benim kartpostallardan ikinci kez basmış. Benden habersiz yapıyorlar. Eğer yapmışlarsa ortak olmak istiyorum. Aksi halde dava açarım" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber