Eker: Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü kurulacak

Haber Giriş : 11 Kasım 2005 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, "AB ile müzakere döneminde en önemli görevimiz; sektörün yapısal sorununu çözecek politikaları belirlemek ve bunları bir seferberlik anlayışı içinde uygulamaya aktarmamızdır" dedi.

Yıllar itibariyle tarım sektörünün GSMH'dan aldığı payın giderek azaldığını belirten Eker, geçmiş dönemlerde sektörde sağlıklı bir tarım politikası ve stratejisi ortaya konulamadığını, sorunların ertelenmiş olduğunu belirterek, "Ülkemizde tarım sektörü, dünyanın gelişmiş ülkeleriyle karşılaştırıldığında, yeterli gelişmeyi gösterememiştir" dedi.

Bakan Eker, küçük ve parçalı işletmelerin ağırlığının devam etmesi, sulama hedeflerine ulaşılamaması, ürün kalite ve normlarının yaygınlaştırılamaması, örgütlenme yetersizliği ve pazarlama alanındaki sorunların, sektörü olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

"AB şartlarında Türk tarımının varlığını sürdürebilmesi, sektörün rekabet gücüyle doğrudan ilgilidir" diyen Eker, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki 10 yıllık dönemde, tarımsal kalkınma tedbirlerinin entegre bir yaklaşım ve titizlikle uygulanması gerekmektedir.

AB'ye tam üyelik hedefi doğrultusunda alınması gereken tedbirlerin uygulamaya konulması, belli bir finansman ihtiyacını gündeme getirmektedir. Bu çerçevede, tarıma ayrılan kaynak miktarının artırılması gerektiği açıktır."

Eker, AB'ye uyum süreci bağlamında, AB kırsal kalkınma politikasının uygulanması için Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü kurulmasına ilişkin kanun taslağının Başbakanlığa sunulduğunu kaydetti.

Ülke genelinde uygulanacak kırsal kalkınma desteğiyle kırsal alanlarda tarım üreticileri tarafından yapılacak ekonomik amaçlı ve altyapı yatırımlarına, belli kıstas ve oranlara göre hibe desteği sağlanacağını bildiren Bakan Eker, Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması Desteği (ÇATAK) ile hassas bölgelerde özellikle su ve toprak kalitesi ile doğal bitki örtüsünün korunmasının amaçlandığını belirterek, yeni desteklerden diğerinin ise Tarım Sigortaları Kanunu çerçevesinde üreticilere sağlanacak prim desteği olduğunu söyledi.

Eker, 2006 yılı bütçesine tarımsal amaçlı kooperatiflerin desteklenmesi için bir önceki yıla göre yüzde 6'lık artışla 95 milyon 575 bin YTL kaynak ayrılmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Kuş gribi konusunda da bilgi veren Bakan Eker, 1997 yılında ortaya çıkan hastalığın ciddi bir salgın haline geldiğini söyledi.

Kuş gribi vakalarının Rusya'da görülmesi üzerine Türkiye'de tedbir alınmaya başlandığını anlatan Eker, şu bilgileri verdi:

"Hastalık Türkiye'de çıkmadan bir ay önce, çıkabileceği bölgede, Güney Marmara'da tatbikat yaptık. İlk vaka Manyas'ın Kızıksa Beldesi'nde görüldüğünde, 5 Ekim'de biz derhal laboratuvar sonuçlarını aldık. Avrupa ülkelerinden daha hızlı bir şekilde, 48 saat içinde virüsü izole ettik. Kızıksa'da kuş gribi görülen işletme, açıkta hindi palazı yetiştiren bir şahsa ait. Aldığımız tedbirlerle, bu vaka dışında hiçbir yerde hastalık görülmedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber