Eğitim-Sen, Rektör Aşkın'a destek veriyor iddiası

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Kasım 2005 16:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BASK), terörist başı Abdullah Öcalan'a destek ilanları verdiğini ortaya çıkardığı Eğitim-Sen'in bu kez de Van 100. Yıl Üniversitesi Rektörü'ne destek bildirisi yayınladığını belirtti. BASK, üniversitenin bu duyuruyu kriter kabul edip, resmi sitesine koyduğunu açıkladı.

BASK, "Aşağıdaki fotoğrafa bakıp da şaşırmayın. Bu ilan tabii ki 'Rektör Aşkın'a destek' bildirisinin ilanı değil" dedi. BASK "Peki ne ilanı? Neyin ilanı?" sorgulu yazılı açıklama yaparak, Eğitim-Sen'in terörist başı Öcalan'a ilişkin ilan verdiğini bildirdi. Özgür Gündem gazetesinin 21 Kasım 2004 tarihli yayınında ilanın yer aldığına dikkat çeken BASK, "Rektör Yücel Aşkın'a gelen en ilginç desteği, öğretmen katili ve bebek katili Abdullah Öcalan'ı desteklemek için yüzlerce bildiri yayınlamasıyla ünlenen bir sendika verdi. Bu sendika bir taraftan 'YÖK kaldırılmalıdır' diyor. Diğer taraftan da YÖK'ün savunuculuğunu yapıyor" açıklamasında bulundu.

BASK, 2 ayrı iddiayla ilgili belgeleri ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Eğitim-Sen'in Aşkın'a yönelik bir bildiri yayınlayarak destek verdiğini açıkladı. Sendika, Yüzüncü Yıl Üniversitesi yönetiminin ise üniversitenin resmi web sitesine bu bildiriyi koyduğunu bildirdi. Aşkın'a destek bildirisi yayınlayan Eğitim-Sen'in, daha önce de "Öcalan'a destek" bildirileri yayınladığına ilişkin açıklanan belgeler ortaya çıkmıştı. BASK, konuya ilişkin olarak Öcalan'a sahip çıkan bu sendikanın tavrının "YÖK'e salip çıkmak, Cumhuriyete sahip çıkmaktır" tezini de çürüttüğünü kaydetti.

Rektör Yücel Aşkın'a destek verdiğini açıklayan Eğitim-Sen, BASK'ın ortaya çıkardığı ilanlarla terörist başı Öcalan'a destek vermesiyle daha önce gündeme gelmişti. Eğitim Sen, Özgür Gündem'e bir ilan vererek, "KADEK Genel Başkanı Abdullah Öcalan üzerindeki yaptırımlar sona erdirilsin' ilanına imza koymuştu.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin 'www.yyu.edu.tr' adlı web sitesindeki Eğitim-Sen'in Rektör Aşkın'a destek açıklaması şöyle:

"Eğitim Sen Basın Duyurusu, Basına ve Kamuoyuna,

Son günlerde üniversitemizde meydana gelen gelişmeler, toplumun birçok kesiminde olduğu gibi, Eğitim-Sen olarak bizi de rahatsız etmiştir. Üniversitemiz Rektörü'nün tutuklanması ve tutuklanma esnasında; kolluk kuvvetlerinin, yetki sınırlarını aşarak takındıkları tavır, üniversitemizde önümüzdeki günlerde, sorunların süreceğini göstermekte ve bu tür baskıların artacağı yönündeki endişelerimizi arttırmaktadır. Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın, bilim onuru ve entelektüel dürüstlüğünden ödün vermeden, siyasi otoritenin baskılarına direndiği yakından bilinmektedir. Yükseköğretim kurumlarını kendi siyasi amaçlarının gerçekleşeceği en verimli alanlar olarak gören AK Parti hükümetinin iktidarı ile üniversitelerde, özellikle geçmişte kolayca örgütlendikleri az gelişmiş bölgelerde yer alan üniversitelerde, dogmatik, bilim ve demokrasi karşıtı düşünceler, özel çıkar grupları, yeniden cesaretlerini toplayıp, intikam duygularıyla, kendi varlıkları için tehlike olarak gördükleri bilim insanlarına saldırmaya başlamıştır. Bu saldırıların en çirkin biçimiyle, Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın kimliğinde, Yüzüncü Yıl Üniversitesi karşı karşıya kalmıştır. Üniversite içinden bazı gerici çevrelerin, politize olmuş hukuk temsilcilerinin ve iktidarın 'çığırtkanlığına' soyunmuş medyanın da desteği alınarak planlı biçimde, tehditlerle başlayan, onur kırıcı tutumlarla desteklenen komplolar; sayın Aşkın'ın, hukukun hümanist değerlerini hiçe sayan bir yöntemle tutuklanmasına kadar ulaşmıştır. Sayın basın mensupları; Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin, karşı karşıya kaldığı bu durumun süreçlerindeki çarpıklıkları ortaya çıkaran detaylara değinmeyi gereksiz buluyoruz. Bunların sağduyulu kamuoyunun dikkatinden kaçmadığından eminiz. İktidar erkinin gölgesinde gelişen bu olaylar, sadece üniversitemizi hedef alan ve sadece Prof. Dr. Yücel Aşkın'ı etkisiz hale getirmeyi amaçlayan bir programdan kaynaklanmamaktadır. Bu durum, tüm yükseköğretimi hedef alan bir programın parçasıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber