YÖK Başkanı'nden Arınç'a yanıt: Adres biz değiliz AİHM'dir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2005 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) türban ile ilgili kararının hukuki açıdan bağlayıcı olduğunu bildirdi.

Teziç, Bilkent Otel'deki Uluslararası Yükseköğretim Konferansı'na ara verildiği sırada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan Teziç, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın, AİHM'in türban kararı konusunda yaptığı açıklamaların anımsatılması üzerine, AİHM'in kararının hukuki açıdan bağlayıcı olduğunu kaydetti. Teziç, şunları ifade etti:

"Bu karar, ulusal mahkemelerimizin, Danıştay'ın da, Anayasa Mahkemesi'nin de, Yargıtay'ın da bu konu ile verilmiş kararlarının açık ve tekrar söylüyorum teyididir, doğrulanması anlamına gelir.

Karar demokratik mi değil mi? Bu kararın demokratik olup olmadığı konusunda bir tartışma olmaz. Çünkü İnsan Hakları Sözleşmesi'nde bir ilke vardır: Yapılan kısıtlamalar demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmalı. Eğer İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi, bir hukuki gerçeği saptıyorsa, bunun içinde bu temel ilke saklıdır. Yani o kararın özünde demokratik bir ilke de vardır." Bir gazetecinin, TBMM Başkanı Arınç'ın "siyasi simge anlamına gelmeyecek örtünme biçimini YÖK göstersin" açıklamasını anımsatması üzerine de Teziç, şöyle konuştu:

"Başın örtülmesi ile ilgili bazı çizimler yapıp, bunları bize göndermenin hiçbir anlamı yok. Sayın Meclis Başkanımız bir hukukçudur.

Bunu göndereceği makam bizim adresimiz değildir. Bunu, eğer çok arzu ediyorsa, bu konunun yeni bir değerlendirme yapılması konusunda o kararı veren İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi'ne göndermesi gerekir.

YÖK, zaten bu konularla ilgili bir karar vermedi, kararın uygulayıcı oldu, bundan böyle de uygulayıcısı olacaktır. Bizim bir tasarım uzmanlığımız yok. Bu bir tasarım işi ise, bunu uzmanlarına yaptırıyorsa, bunun adresi de yine kararı veren uluslararası mahkemedir.

Bu konuyu zaten ulusal mahkemelerden ayrıca İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi'ne götürmek de artık bu iç mekanizmalara güvenilmediğini gösteriyor. Refah Partisi davası bunun tipik bir örneğidir. Sayın Meclis Başkanımız da bu aşamada iç hukukumuzdaki, anayasal düzenimizdeki yargı kurumuna YÖK'e bir güvensizlik taşıyorsa, bunun en doğru yolu başörtüsünün bütünü konusunda göndereceği makam orası olmalı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber