Emniyetin memur alımı iptal olur mu?

Anayasa Mahkemesi, 17 Ocak 2013 tarihli oturumunda, Emniyet Genel Müdürlüğünün memur alımını düzenleyen kanun maddesinin iptal istemini görüşmüştür.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 23 Ocak 2013 01:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Emniyetin memur alımı iptal olur mu?

Mahkeme görüşme sonrasında, 661 sayılı KHK ile 3201 sayılı Kanuna eklenen ek 29. maddede yer alan ve aşağıda kırmızı renkte gösterilen ibareyi iptal etmiştir.

"Emniyet Hizmetleri Sınıfı dışında kalan kadrolu veya sözleşmeli personelin emniyet teşkilatına seçimi ve atanmaları; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre yapılan merkezi sınava ilave olarak sözlü sınav ve/veya uygulamalı sınav puanı ile diğer niteliklere göre yapılır. Personelin alımı ve ilk atamaya ilişkin sınav, sınav komisyonları ve aranacak nitelikler ile diğer hususlar İçişleri Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle düzenlenir."

BU DÜZENLEME NE İÇERİYORDU?

Bu düzenleme sayesinde Emniyet Genel Müdürlüğünün memur alımı, ÖSYM tarafından yürütülen merkezi yerleştirmenin dışına çıkarılmıştı. Bu düzenlemeden sonra Emniyet, alımlarını kendisi yaptı. Örnek bir ilan için tıklayınız.

DEĞERLENDİRME

1- Mahkeme bu iptali yaparken düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla iptal kararı almamıştır. İlgili KHK'nın 6223 sayılı yetki Kanun kapsamında olmadığından, iptal kararı almıştır.

2- Anayasa Mahkemesinin iptal kararları, geriye doğru yürümez. Yani Anayasa Mahkemesi bir kanun hükmünü iptal etti diye önceki ilanlar ve alımlar iptal olmaz. Bu husus Anayasa'da yazmaktadır.

3- Anayasa Mahkemesi, bu iptal kararının hemen değil, Resmi Gazetede yayımı müteakip 9 ay sonra yürürlüğe girmesine karar vermiştir. Anayasa Mahkemesinin kararı örneğin 1 Şubat 2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanırsa (ki ne zaman yayınlanacağı belli değildir), 1 Aralık 2013 tarihine kadar yeni bir düzenleme yapılmaması halinde, Emniyetin kendi isteğine göre kadrolu memur alım almasının dayanağı kalmayacaktır.

4- Yürütme organı, 9 aylık süre içinde yeni bir yasal düzenleme hazırlığı yapabilir ve bunu Meclisten geçirebilir. Memurlar.net olarak bu yönde bir torba yasa hazırlığı yapılacağını öngörüyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber