Koncuk. Şubat ayında özür grubu atamaları mutlaka yapılmalıdır

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Koncuk'tan yarıyıl değerlendirmesi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Ocak 2013 09:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Koncuk. Şubat ayında özür grubu atamaları mutlaka yapılmalıdır

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, okul müdürlerini valilerin seçeceği yönündeki haberlerle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, "Mülki idare amirlerine inisiyatif verilirse, torpil devreye girecek, liyakat ilkeleri yerle yeksan olacak" dedi.

Koncuk, 2012-2013 eğitim-öğretim yılının ilk yarıyılının sona ermesi dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, özür grubu atamalarından, sınıf öğretmenlerinin sorunlarına, Türkiye'de ücretli öğretmenlerin sayısına ve sıkıntılarına, yapılacak yönetmelik değişikliğiyle okul müdürlerini valilerin seçecek olmasının yaratacağı sıkıntılara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Koncuk, ayrıca eğitim çalışanlarının itibarları ile birlikte sosyo-ekonomik durumlarının da iyileştirilmesi gerektiğini belirtti. Bu yıl en fazla acıyı sınıf öğretmenlerinin yaşadığını belirten Koncuk, "Sınıf öğretmenleri yeni sistem dolayısıyla norm kadro fazlası olmalarına isyan ederken, Bakanlık hem mağduriyetleri gidermek ve norm kadro fazlası öğretmenleri eritmek, hem de özür grubu tayini gerçekleşmeyen öğretmenlere sözüm ona kolaylık sağlamak için alan değişikliği hakkı getirdi. Ancak bu kez öğretmenler değiştirdikleri alanda mutlu, verimli ve başarılı olamadı" dedi.

4+4+4 sistemiyle beraber, norm kadro fazlası olan öğretmenlerin sayısının 70 bine ulaştığını bildiren Koncuk, norm kadro fazlası olduğu için alan değiştiren sınıf öğretmenlerinin sayısının ise 23 bin 559 olduğunu dile getirdi. Koncuk, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) alan değiştirmek zorunda kalan öğretmenlere Şubat ayında esas branşlarına dönüş hakkı tanınması gerektiğini belirtti.

"ŞUBAT AYINDA ÖZÜR GRUBU ATAMALARI MUTLAKA YAPILMALIDIR"

MEB'in özür grubu tayinlerini yılda bir kereye indirmesiyle birlikte büyük mağduriyet yaşandığını belirterek, "Başbakan'ın 'Şubat'ta atama' sözünü yerine getirmesini bekliyoruz" dedi.

Koncuk, allı pullu, cicili bicili laflar değil, ailelerin birleştirilmesini, sağlık sorunları yaşayan öğretmenlerin çilesinin bitmesini, öğrenimin önüne konulan engellerin kaldırılması gerektiğini dile getirdi. Şubat ayında 30 bin, Ağustos ayında 70 bin olmak üzere 2013 yılında 100 bin atama beklediklerini vurgulayan Koncuk, Türkiye'de öğretmen açığının İtalya'ya göre; ilköğretimde 401 bin 971, ortaöğretimde 82 bin 187, Finlandiya'ya göre; ilköğretimde 224 bin 963, ortaöğretimde 42 bin 727, Avusturya'ya göre; ilköğretimde 334 bin 263, ortaöğretimde 161 bin 687 olduğuna dikkat çekti.

"69 İLDE TOPLAM 57 BİN 400 ÜCRETLİ ÖĞRETMEN VAR"

Öğretmen açığının, ücretli öğretmenler eliyle kapatılmaya çalışıldığını ifade eden Koncuk, Türk Eğitim-Sen'in İl Valilikleri'nden elde ettiği rakamlara göre, 69 ilde ücretli öğretmen sayısı 57 bin 400 olduğunu belirtti. Ücretli öğretmenlerin 22 bin 730'unun eğitim fakültesi mezunu, 23 bin 886'sının lisans mezunu, 10 bin 757'sinin ise ön lisans mezunu olduğunu vurgulayan Koncuk, en fazla ücretli öğretmenin de 13 bin 411 ile İstanbul'da olduğunu vurguladı.

İstanbul'u 3 bin 185 ile Ankara, 2 bin 873 ile Şanlıurfa, 2 bin 319 ile Bursa, 2 bin 78 ile Konya'nın takip ettiğini bildiren Koncuk, 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunlarının bile öğretmen olduğunu ifade etti. 69 ilde zihinsel engelliler öğretmeni olarak görev yapan toplam 964 ücretli öğretmen bulunduğunu söyleyen Koncuk, ön lisans mezunu branş öğretmenlerinin sayısının ise 4 bin 251'e ulaştığını kaydetti. Koncuk, Türk Eğitim-Sen olarak, Şubat ayında 30 bin, Ağustos ayında ise 70 bin olmak üzere 2013 yılında toplam 100 bin öğretmen ataması istediklerini belirterek, bu konudaki ısrarlarından vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

"MÜLKİ İDARE AMİRLERİNE İNİSİYATİF VERİLİRSE, TORPİL DEVREYE GİRECEK"

MEB'in, yönetici atamalarını henüz gerçekleştirmediğini hatırlatan Koncuk, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik'e göre, atamaların Ocak-Şubat aylarında yapılması gerektiğine işaret etti. Koncuk, yeni yönetmeliğin ne zaman yayınlanacağına dair bir bilgi olmadığını ifade ederek, "Bu yönetmelik Haziran ayında değişirse, yaza kadar yönetici atamaları yapılmayacak mı?" diye sordu.

Koncuk, yenilenecek yönetmeliğe göre, mülakat sisteminin getirileceği söylentilerinin bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'yönetici atamalarında puan ve sicil baz alınarak üç aday belirleneceğini, o ilin Valisinin bunların arasından bir kişiyi müdür olarak atayacağını' belirtmiştir. Bunu Bakan Ömer Dinçer de doğrulamıştır. Sendika olarak mülakat sistemine de, Başbakan'ın ve Bakan Dinçer'in tartışmaya açtığı uygulamaya da karşıyız. Şu anda okul müdürlüğüne atamalar puan üstünlüğüne göre yapılmaktadır. Şayet mülki idare amirlerine inisiyatif verilirse, torpil devreye girecek, liyakat ilkeleri yerle yeksan olacaktır. Zira Valilerin büyük bir kısmının siyasi erkin güdümünde hareket ettiğini biliyoruz. Bu durumda Valilerin objektif davranması son derece güç olacak, yönetici atamalarında ideolojik davranılacak, yandaşlar kayırılacak, hak eden değil, hak dilenen atanacaktır. Eğitimi böylesine şaibeli bir konuma getirmek son derece yanlıştır. Yönetici atamalarında mülakat getirilmesi durumunda ise, bunun yargıdan döneceği gün gibi aşikardır. Sendikamız mülakat uygulamasına karşıdır. Dolayısıyla yönetici atamalarında mülakat getirilirse, yargıya başvuracağımız bilinmelidir. Bakanlığın aklı başında yönetmelikler hazırlayarak, torpile, yandaş kayırmaya neden olacak uygulamalardan kaçınması gerekir. Öte yandan yöneticilik sınavlarını kazanmış ve atama bekleyen eğitim çalışanları şu anda büyük bir endişe içindedir. Kendilerine sınav kazanmış olmanın yanı sıra ilave şartlar getirileceği yönünde kaygılar taşıyan yönetici adayları, belirsizlik içinde beklemektedir. Kamuoyunda tartışılan uygulamalar getirilirse, mevcut yönetmeliğe göre sınava giren yönetici adaylarının hakları gasp edilmiş olacaktır."

DERSANELERİN KALDIRILMASI

MEB'in ortaöğretimi felç etmeye hazırlandığını öne süren Koncuk, hükümet, 4+4+4 sisteminin ardından, ortaöğretim sisteminde de birtakım değişikliklere gittiğini hatırlatarak, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in açıklamasına göre; Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) kaldırılacağını, tür olarak liselerin akademik, meslek, fen ve özel lise olacağını, adrese dayalı olarak öğrencilerin Anadolu liselerine kayıt yaptıracağını, Anadolu öğretmen liselerinin kapanacağını, fen liselerinin ise nüfusu 500 bin olan yerlerde olacağını vurguladı. Koncuk, tüm bu değişikliklerin hedefinde, aslında dershane sisteminin kaldırılmasının yattığına dikkat çekerek, dershanelerin kapatılması konusunda alınan karar sonucunda eğitim sisteminde aceleyle değişiklik yapıldığını kaydetti.

ÖĞRETMEN MAAŞLARI

Koncuk, eğitim çalışanlarının itibarları ile birlikte sosyo-ekonomik durumlarının da yerlerde süründüğünü belirtti. Türkiye'de öğretmenlerin yılda 12 bin 415 dolar ile 14 bin 681 dolar arasında ücret aldığını dile getiren Koncuk, "Saygınlığı azalan öğretmenlerimiz ve eğitim çalışanlarımız, sosyo-ekonomik yönden de gün geçtikçe hak kaybına uğramaktadır. Yüzde 3+3'lük zamma mahkûm edilen öğretmen, hizmetli, memur, teknisyen, şef, daktilograf, veri hazırlayıcı gibi eğitim çalışanlarının maaşları yerinde saymaktadır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber