Kadro talebi Maliye'den döndü 7 bin kişi yakında işsiz kalabilir

Karayolları Genel Müdürlüğü'nde çalışan 7 bin taşeron işçi için Maliye'den istenen kadro bir türlü çıkmadı. Karayolları da çareyi işlerin tamamını 'anahtar teslimi ihale' yoluyla müteahhitlere vermekte buldu. Bu da şu anlama geliyor; haklı olmalarına ve yargı lehlerinde karar vermesine rağmen, söz konusu 7 bin işçi çok yakın bir zaman içinde işini kaybedebilir...

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 27 Ocak 2013 08:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kadro talebi Maliye'den döndü 7 bin kişi yakında işsiz kalabilir

Cem Kılıç

Çalışma Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı Taşeron Yasası çıkarsa, en çok kamuda çalışan taşeron işçileri rahatlayacak. Nitekim kamuda taşeron işçisi olarak çalıştırılan yüz binlerce işçi devletin, yani asıl işverenin işçisiyle aynı işleri yaparken, aynı haklara sahip olamıyor. Taşeron işçilerinin, yasa gereği sadece alt ve yardımcı işlerde çalıştırılmaları gerekirken, asıl işlerde çalıştırılıyorlar.Bu durumda, kamuda çalışan taşeron işçileri adına sendikaları harekete geçti. Örneğin Yol-İş Sendikası, Karayolları Genel Müdürlüğü'nde uzun yıllardır çalışan taşeron işçilerini sendikalı yaptı. Daha sonra, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün işyerlerinde sendikalaşan yaklaşık 7 bin işçi yaptıkları işin aslında asıl iş olduğunu, dolayısıyla taşeron işçi olarak değerlendirilemeyeceklerini iddia ederek davalar açtı. Davaları kazanan hep işçiler oldu. Yargı, Genel Müdürlük ile taşeron arasındaki sözleşme ilişkisini muvazaalı, yani bir nevi anlaşmalı bulduğundan, işçilerin ilk işe girdikleri tarihten itibaren Karayolları Genel Müdürlüğü işçisi olduklarına karar verdi. Bu kararlar Yargıtay tarafından da onandı.

BAKAN YILDIRIM İSTEDİ

MAHKEMELER işçiler lehine sonuçlanınca, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Karayollarının bu işçilere ihtiyacı olduğunu vurgulayarak Haziran 2012'de Maliye Bakanlığı'ndan kadro talebinde bulundu. Ayrıca Bakan Binali Yıldırım, bunlar kadroya geçirilmezlerse yaklaşık 700 milyon TL'lik kıdem ve ihbar tazminatı ödeme mecburiyetinde kalacaklarını da Maliye'ye iletti. Ancak, 7.000 işçinin açtığı tüm davaların işçiler lehine sonuçlanmasına rağmen Maliye Bakanlığı işçilere kadro vermedi.

Yarın Ankara'ya çıkarma yapıyorlar

YAŞANAN bütün bu gelişmeler üzerine, Karayolları Genel Müdürlüğü kadro alamadığı ve yargı kararlarına uymak zorunda kaldığı için şimdi yapılmakta olan işlerin tamamını anahtar teslimi ihale yoluyla müteahhitlere veriyor. Bu da şu anlama geliyor; haklı olmalarına ve yargı lehlerinde karar vermesine rağmen, söz konusu 7 bin işçi yakın zamanda işsiz kalabilir.

SONUÇ olarak, yargı kararlarıyla haklı olduklarını ispatlayan 7000 işçi kadro alabilmek ve işsiz kalmamak için yarın Ankara'ya seslerini duyurmaya geliyorlar. Yapacakları basın açıklamasıyla haksızlığa tepkilerini göstereceklerini söylüyorlar. Bir neticeye varabilecekler mi, izleyip göreceğiz. Ancak bir gerçek var ki, o da 'taşeron yasasının' bir an önce çıkarılmasının zaruri olduğu...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber