Ayakkabı tamircisi Bedri Usta'ya, 16 bin TL SGK destek primi şoku

Diyarbakır'da 45 yıldır ayakkabı tamirciliği yaparak ailesinin geçimini sağlayan 57 yaşındaki Bedri Bulutoğlu'nun emekli maaşına yapılan 35 liralık zam sevinci kursağında kaldı. 2000 yılında emekli olan ancak çocuklarını okutabilmek için ayakkabı tamir dükkanını çalıştırmaya devam eden Bulutoğlu, 'sosyal güvenlik destek primi' yatırmadığı için SGK tarafından kendisine 16 bin lira borç çıkarılınca yıkıldı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 28 Ocak 2013 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ayakkabı tamircisi Bedri Usta'ya, 16 bin TL SGK destek primi şoku

Diyarbakır'da 45 yıldır ayakkabı tamirciliği yaparak ailesinin geçimini sağlayan 57 yaşındaki Bedri Bulutoğlu'nun emekli maaşına yapılan 35 liralık zam sevinci kursağında kaldı. 2000 yılında emekli olan ancak çocuklarını okutabilmek için ayakkabı tamir dükkanını çalıştırmaya devam eden Bulutoğlu, 'sosyal güvenlik destek primi' yatırmadığı için SGK tarafından kendisine 16 bin lira borç çıkarılınca yıkıldı. Kira olan dükkanındaki bütün eşyaları satması halinde bile borcun yarısını karşılayamayacağını belirten Bulutoğlu, hükümetin bu borçları affetmesini istedi.

Diyarbakır'ın Yenişehir semti Ali Emiri caddesi üzerinde küçük dükkanında ayakkabı tamirciliği yapan Bedri Bulutoğlu, hizmetlerini SSK'da toplayarak 2000 yılında emekli oldu. 4 çocuk babası olan ve bir oğlu kent dışında üniversitede okuyan Bedri Bulutoğlu'nun, 885 liralık emekli maaşına son olarak yapılan 35 liralık zam sevinci kısa sürdü. Emekli olduktan sonra serbest çalışmaya devam ettiği için kendisine SGK'dan faizleriyle birlikte 2003- 2008 için 9 bin 353, 2008- 2013 için de 7 bin lira Sosyal Güvenlik Destek Primi borcu çıkarılan Bulutoğlu şoke oldu. 2000 yılında emekli olan, işyerini çalıştırdığı için 2003 yılında çıkarılan 'sosyal güvenlik destek primi' yasası kapsamına girmesine rağmen bildirimde bulunmayan Bulutoğlu, faiziyle birlikte 16 bin lirayı bulan borcu nasıl ödeyeceğini kara kara düşünmeye başladı.

'ZAMANINDA KESİLSEYDİ'

2003 yılında yasa çıktıktan sonra gittiği yetkililerin 'sen 2000 yılında emekli olmuşsun, bu yasa seni kapsamayabilir' dediklerini öne süren Bulutoğlu şöyle konuştu:

"Ben de bunun üzerine bir daha sormadım. Maliye'de benim kaydım var. Bana zamanında bu durum tebligatla bildirilseydi veya maaşımdan kesinti yapılsaydı bu borç çıkarılmayacaktı. Burdaki günlük kazancım 20- 30 lirayı geçmiyor. Dükkanımdaki bütün eşyaları satsam bile bu borcun yarısını ödeyemem. Bu borcun büyük bölümü ise faiz. Şimdi tek beklentim, ben ve benim durumumda olanlara çıkarılan borçların hükümet tarafından affedilmesi veya faizinin silinmesi. Zaten düşük olan maaşımdan kesilirse perişan olurum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber