'Görme ve işitme engelliler' için televizyon yayını başlıyor

''Görme ve işitme engellilere özel televizyon yayını için proje hazırladık. TRT'deki deneme yayınları başarılı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Ocak 2013 13:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Görme ve işitme engelliler' için televizyon yayını başlıyor

Görme ve işitme engellilere özel televizyon yayını Haziran ayından sonra başlıyor. AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan, yapılan görüşmelerin ardından TRT'nin özel yayın için hazırlıklarını tamamladığını bildirdi.

AK Parti Milletvekili Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 Haziran 2011 seçimleri öncesinde seçim çalışması sırasında bir esnaf ziyaretinde tanıştığı işitme engelli bir gencin talebi üzerine ''sesli ve yazılı betimleme sistemi'' konusunu araştırmaya başladığını anlatarak, ''Bir fırıncı esnafının 18 yaşındaki oğlu, işaretlerle bana televizyon izleyemediğini anlatmaya çalıştı. Seçimden sonra bir çalışma grubu oluşturduk ve sorunu ve çözüm yolunu araştırmaya koyulduk'' dedi.

-Sesli ve yazılı betimleme sistemi-

Milyonlarca görme ve işitme engellinin, televizyon yayınlarını anlayamadığını bu nedenle sosyalleşme konusunda büyük sıkıntı çektiklerini belirten Turan, ''Görme engelliler sesleri duyabildikleri için işitme engellilere göre biraz daha avantajlılar ancak işitme engellilerin durumu daha zor. Görme ve işitme engellilerin televizyon yayınlarını nasıl izlediklerini araştırdık. Batıdaki örnekleri inceledik ve bir rapor hazırlayarak TRT yönetimine sunduk. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de çok olumlu yaklaştı ve TRT içinde de bir çalışma başladı. TRT işe ilk olarak, 'sesli ve yazılı betimleme sistemi' için yeni uydu satın alarak başladı'' diye konuştu.

-''Betimleme'' tuşuna basacaklar-

Test yayınının yaklaşık 6 aydır başarıyla devam ettiğini ve yayınlarının Haziran ayından itibaren tüm işitme ve görme engellilerin istifadesine sunulacağını kaydeden AK Partili Turan, ''Görme ve işitme engelli vatandaşlarımızın yapacağı tek şey, dijital televizyonlarına 'sesli ve yazılı betimleme sistemi'ne uygun bir kumanda almaları olacak. Kumandalarının 'sesli ve yazılı betimleme sistemi' tuşuna bastıklarında işitme engelliler için izledikleri programlardaki diyalogların tamamını alt yazı olarak görecekler. Görme engelliler için de 'yan ses' gibi, sesli olarak betimleme yayını yapılacak.''

-Özel televizyon kanallarına çağrı-

Sistemin, özellikle işitme engellilerin topluma adaptasyonlarını artırıp, sosyalleşmelerini ve eğitimlerini artırmalarına çok önemli katkılar sağlayacağını ifade eden AK Parti İstanbul Milletvekili Turan, ''TRT böyle önemli bir adımı attı. Diğer kanallar da bu alanda olmak, ticari açıdan da bu pastadan pay almak, görme ve işitme engelli izleyici kitlesine ulaşmak isteyecektir. Bu amaçla, konunun boyutlarını anlatan bir mektup kaleme alıp, tüm özel televizyon kanallarının yöneticilerine göndereceğim'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber