Nefes darlığı diye gitti, kalbi delik çıktı

Aydın'ın Germencik İlçesi'ne bağlı Ortaklar Beldesi'nde yaşayan 35 yaşındaki Nevin Çakal'ın nefes darlığı şikayetiyle gittiği hastanede, kalbinin doğuştan delik olduğu anlaşıldı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 03 Şubat 2013 11:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Nefes darlığı diye gitti, kalbi delik çıktı

Aydın'ın Germencik İlçesi'ne bağlı Ortaklar Beldesi'nde yaşayan 35 yaşındaki Nevin Çakal'ın nefes darlığı şikayetiyle gittiği hastanede, kalbinin doğuştan delik olduğu anlaşıldı. Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan 20 dakikalık operasyonla sağlığına kavuşan Nevin Çakal, "35 yaşıma kadar böyle bir rahatsızlığım olduğunu bilmiyordum. Şimdi kendimi çok iyi hissediyorum" dedi.

Ortaklar Beldesi'nde yaşayan evli 1 kız çocuk annesi Nevin Çakal, bir süre önce nefes darlığı çekmeye başladı. Çakal, çalıştığı tuğla fabrikasında görevli doktorun ekokardiyografi (EKG) çekilmesini tavsiye etmesiyle Aydın Atatürk Devlet Hastanesi'ne geldi. Buradan Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edilen Nevin Çakal, Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ufuk Eryılmaz tarafından muayene edildi. Yapılan tetkiklerin ardından, bugüne kadar hiçbir sağlık problemi yaşamayan Nevin Çakal'a, halk arasında 'kalbin delik olması' diye ifade edilen Atrial Septal Defekt (ASD) teşhisi konuldu.

Anjiyo laboratuvarına alınan Nevin Çakal'ın kalbindeki delik, Prof. Dr. Tarkan Tekten, Prof. Dr. Osman Alper Onbaşılı, Prof. Dr. Ceyhun Ceyhan ve Yrd. Doç. Dr. Ufuk Eryılmaz'dan oluşan ekip tarafından, yaklaşık 20 dakikalık operasyonla kapatıldı. Yrd. Doç. Dr. Ufuk Eryılmaz hastalık ve operasyon ilgili şu bilgileri verdi:

"Türkiye'de büyük oranda Atrial Septal Defekt nedeniyle kişilerin kalbinde ritm bozukluğu, kalp yetmezliği ve akciğer damarlarında yüksek basınç oluşabiliyor. Genellikle uzun yıllar hiçbir belirti vermez. Bu tip hastalarda, ancak tesadüfen başka bir nedenle doktora gidildiğinde, dikkatli bir muayene sırasında kalpte üfürümün ve bazı ek seslerin duyulması ile kuşkulanılır. Bu vakada olduğu gibi, teşhisin ilk adımının kardiyoloji uzman doktorundan önce gerçekleşmiş olması bizi ayrıca mutlu etmiştir. ASD'nin günümüzde perkutan yolla (kapalı teknik) kapatılması hem bizler hem de hastalar adına bizi mutlu eden bir gelişmedir."

Doğuştan kalbinin delik olduğunu öğrenen Nevin Çakal da, "35 yaşıma kadar böyle bir rahatsızlığım olduğunu bilmiyordum. Şimdi kendimi çok iyi hissediyorum. Herkese çok teşekkür ederim" dedi.

ATRİAL SEPTAL DEFEKT NEDİR?

Kalpteki kulakçıkların arasındaki duvarda 2- 3 santim açıklık olması durumudur. Bu yüzden akciğerlerde oksijenlenmiş kanın bir kısmı kısa devre yaparak sağ kalbe geçiş yapar. Bu olay yıllar içinde akciğere giden kanın artmasına bağlı olarak akciğer damarlarında basınç yükselmesine ve kalp kasında hasara ve aritmilere neden olabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber