Türk polisi 13 ülkeden bin 286 polise eğitim verdi

''Uluslararası Polis Eğitimi İşbirliği Projesi'' kapsamında 2012 yılında, 13 ülkeden bin 286 polise eğitim verildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Şubat 2013 11:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türk polisi 13 ülkeden bin 286 polise eğitim verdi

Enes Kaplan - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğiyle 2007 yılında başlatılan ''Uluslararası Polis Eğitimi İşbirliği Projesi'' kapsamında 2012 yılında, 13 ülkeden bin 286 polise eğitim verildi.

AA muhabirinin TİKA yetkililerinden aldığı bilgiye göre, 2007-2008 döneminde pilot ülke olarak seçilen Arnavutluk ve Kırgızistan'da yapılan eğitimler, yıllar içerisinde 13 ülkeye çıkarıldı.

Proje kapsamında, ülkelerin emniyet teşkilatlarıyla işbirliği yaparak, teşkilatlar arası tecrübe paylaşımı, suçla mücadelede ortak bilinç geliştirme, iki ülke polis teşkilatlarının terminolojilerinde birlik sağlanması konularında hizmet içi ve uygulamalı eğitimler veriliyor.

Projeyle bölgesel güvenlik sorunlarına karşı, birlikte mücadele anlayışının geliştirilmesi, polislik uygulamalarındaki uluslararası standartların yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

Türkiye'nin güvenlik işbirliği yaptığı ülkelerde verilecek eğitimlerle polislik alanında yaşanan gelişmelerden haberdar edilerek polis teşkilatlarındaki değişimlerin hızlandırılması da projenin hedefleri arasında bulunuyor.

-Eğitimler hem Türkiye'de hem de ilgili ülkelerde-

Projede eğitimlerin bir kısmı Türkiye'de bir kısmı da ilgili ülkelerde gerçekleştiriliyor.

Eğitimlerde, polis eğiticilerinin eğitimi, örgütlü suç soruşturmaları, önemli tesisleri koruma, iç güvenlik istihbaratı, insan ticareti soruşturma teknikleri, yakın alan operasyonları, örgütlü suç soruşturmaları, liderlik ve yöneticilik, bina operasyonları ve rehine kurtarma eğitimi, keskin nişancılık, siber suçlar gibi farklı başlıklar altında eğitim veriliyor.

Proje kapsamında, Arnavutluk'tan 30, Azerbaycan'dan 83, Bosna Hersek'ten 65, Filistin'den 140, Kazakistan'dan 68, Kırgızistan'dan 69, Makedonya'dan 102, Moğolistan'dan 50, Özbekistan'dan 88, Tunus'tan 451, Türkmenistan'dan 58, Somali'den 72 ve Bangladeş'ten 10 polise ülkelerin emniyet teşkilatlarıyla işbirliğine gidilerek eğitim verildi.

-Afganistan ve Orta Asya ülkeleri için narkotik eğitimi-

TİKA ile Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğiyle, NATO-Rusya Konseyi tarafından yürütülen ''Afganistan ve Orta Asya Ülkeleri Kanun Uygulayıcı Personelinin Narkotik Suçlarla Mücadele Eğitimi'' projesi kapsamında da eğitim verildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından verilen eğitimlerde suç istihbarat analizi, risk analizi ve arama teknikleri, takip teknikleri, uyuşturucu suç soruşturmaları, soruşturma mülakatı ve ifade alma analizi konularında kurslar verildi.

Toplam 91 kişiye verilen eğitimlere Afganistan, Türkmenistan, Kazakistan, Tacikistan, Pakistan ve Kırgızistan'dan polisler katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber