Koncuk, Milli Eğitim Bakanı Avcı ile görüştü

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve Genel Merkez Yönetim Kurulu, Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı’yı makamında ziyaret etti. Genel Başkan Koncuk ziyarette, eğitimin sorunlarına ve taleplerimize ilişkin sendikamızın hazırladığı kapsamlı bir raporu Sayın Avcı’ya sundu.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Şubat 2013 17:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Koncuk, Milli Eğitim Bakanı Avcı ile görüştü

ÖĞRENİM ÖZRÜ TAYİNLERİ YAPILMALI, İL İÇİ TAYİN HAKKI VERİLMELİ, İL/İLÇE EMRİ GERİ GETİRİLMELİDİR

Genel Başkan İsmail Koncuk, görüşmede, özür grubu tayinleri ile ilgili yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Öğrenim özrünün, özür grubu tayinlerinin içinden çıkarılmasının son derece yanlış olduğunu kaydeden Koncuk, öğrenim özrü mağdurlarına Şubat ayında tayin hakkı verilmesi gerektiğini, bu konuda binlerce öğretmenin talebi olduğunu bildirdi. Özür grubu tayinlerinde öğretmenlere il içi tayin hakkı verilmemesi ve il/ilçe emrinin geri getirilmemesinin de büyük mağduriyetlere yol açtığını anlatan Koncuk, bu sorunların çözülmesini istedi. Bakan Nabi Avcı da, öğrenim özrü ile ilgili değerlendirme yaptıklarını, il içi tayin hakkıyla ilgili de çalışma yürüttüklerini ifade etti. Nabi Avcı konuyla ilgili net bilgileri aldıktan sonra bir açıklama yapacağını, bu konuların değerlendirme aşamasında olduğunu bildirdi.

AĞUSTOS AYINDA DİŞE DOKUNUR BİR ATAMA YAPILMASINI UMUT EDİYORUZ

Genel Başkan Koncuk, atama bekleyen öğretmenlerin taleplerini de gündeme getirdi. Şubat ayında öğretmen ataması yapılması gerektiğini söyleyen Koncuk, 350 bin öğretmenin atama beklediğini, okullarda öğretmen açığının ücretli öğretmenler eliyle kapatılmaya çalışıldığını belirtti. Genel Başkan Koncuk, Bakan Avcı’ya ücretli öğretmenler ile ilgili çarpıcı rakamlar da verdi. Türkiye’de ücretli öğretmen sayısının 60 binin üzerinde olduğunu, ücretli öğretmenlerin 22 bin 740’ının eğitim fakültesi mezunu, 23 bin 878’inin lisans mezunu, 10 bin 759’unun da iki yıllık yüksek okul mezunu olduğunu belirten Koncuk, “Şubat ayında öğretmen ataması yapılması elzemdir” dedi. Ancak, Nabi Avcı, Genel Başkan Koncuk’a Şubat ayında öğretmen ataması konusunda fazla umut vermedi. Bunun üzerine Koncuk, “Gönül isterdi ki Şubat’ta da atama yapılsın, ama, biz yine de umudumuzu korumak istiyoruz” dedi. “Ağustos ayında dişe dokunur bir atama yapılmasını umut ediyoruz” diyen Koncuk, Ağustos ayındaki atamalar konusunda Bakanın ciddi bir gayret içine gireceğini bildirdi.

İSTEYEN ÖĞRETMENLERİMİZE BULUNDUKLARI İLDE ESKİ BRANŞLARINA DÖNME HAKKI TANINMALIDIR

Eşine, çocuklarına kavuşabilmek için ya da norm kadro fazlası olduğu için alan değiştirmek zorunda olan öğretmenlerin durumlarını dile getiren, onların yaşadıkları zorlukları anlatan Koncuk, isteyen öğretmenlerimize, bulundukları ilde, eski branşlarına dönme hakkının tanınmasını istedi.

ÖĞRETMEN KÖKENLİ MÜSTEŞAR VE İNSAN KAYNAKLARI GENEL MÜDÜRÜ İSTİYORUZ

Nabi Avcı’ya, MEB’i öğretmen kökenli bürokratların yönetmesi gerektiğini ifade eden Koncuk, “MEB Müsteşarı öğretmen kökenli değilse, İnsan Kaynakları Genel Müdürü öğretmen kökenli değilse, insan ilişkilerinden uzak bir tavır sergiliyorlarsa, Milli Eğitim Bakanı baştan kaybetmiş demektir. MEB’e öğretmeni anlayan, onların acılarını kavrayabilen, bir okulda yaşanan problemlerin neler olduğunu algılayabilen ve öğretmen kökenli olan Müsteşar ve İnsan Kaynakları Genel Müdürü atanmalıdır. Aksi takdirde MEB’in öğretmenlerle arasındaki yıkılmış olan köprüyü yeniden inşa etmek mümkün olmaz. Öğretmen kökenli müsteşar ve insan kaynakları genel müdürü istiyoruz” diye konuştu.

ÖĞRETMENLERE EK ÖDEME VERİLMELİ, EĞİTİM ÇALIŞANLARININ EKONOMİK DURUMLARI İYİLEŞTİRİLMELİDİR

Bakan’a, öğretmenlerin, eğitim çalışanlarının yaşadığı ekonomik sorunları aktaran Genel Başkan İsmail Koncuk, öğretmenlerin bugün kamudaki en az ücret alan meslek grubu haline geldiğini ifade etti. Öğretmenlerin, eğitim çalışanlarının ekonomik durumlarının iyileştirilmesi gerektiğini isteyen Koncuk, “Öğretmenlere ek ödeme verilmelidir” dedi.

YÖNETİCİ ATAMALARI SADECE YAZILI SINAVA DAYALI OLARAK YAPILMALIDIR

Okul müdürlerinin atamasını valilerin yapacağına yönelik haberleri de gündeme getiren Koncuk, mülki idare amirlerine inisiyatif verilmesinin torpili devreye sokacağını, liyakat ilkelerinin çiğneneceğini, kaosa yol açacağını söyleyerek, yönetici atamalarının sadece yazılı sınava dayalı olarak yapılması gerektiğini kaydetti.

GEÇİCİ ŞUBE MÜDÜRLERİNİN YERİNE, KADROLU ŞUBE MÜDÜRLERİ ATANMALIDIR

Koncuk, geçici şube müdürlerinin yerine, kadrolu şube müdürlerinin atanması gerektiğini belirterek, “Bu konuda süratle sınav yapılmalıdır” diye konuştu.

BAKAN ADİL BİR YÖNETİM SERGİLEMELİ, SENDİKA AYRIMI YAPMAMALIDIR

Bakanın adil bir yönetim sergilemesini, eğitim çalışanları arasında ayrım yapmamasını, eğitim çalışanlarını siyasi görüşüne, ideolojisine, sendikasına göre ayırmaması gerektiğini söyleyen Koncuk, Bakan’dan tüm eğitim çalışanlarını kucaklamasını istedi.

BAYRAK ŞİİRİ YENİDEN DERS KİTAPLARINDAKİ YERİNİ ALMALIDIR

Bayrak şiirinin yeniden ders kitaplarına konulması gerektiğini de ifade eden Koncuk, “Öğretmenler öğrencilerine bayrak, vatan sevgisini anlatmayacaksa neyi anlatacak? Bayrak şiirini ders kitaplarından çıkardığınız zaman, bayrak sevginizi de göstermiş oluyorsunuz. Bayrak şiiri yeniden ders kitaplarındaki yerini almalıdır” dedi. Bakan Avcı da bayrak şiirini çok sevdiğini belirterek, bu konuyu değerlendireceğini ifade etti.

SERBEST KIYAFET UYGULAMASI GÖZDEN GEÇİRİLMELİDİR

Bakan Nabi Avcı’ya serbest kıyafet uygulamasını nasıl değerlendirdiğini soran Koncuk, bu uygulamayla ilgili kaygılarını dile getirdi. Koncuk, “Bu uygulamanın gerçekten okullarda sıkıntı yaratacağını biliyorum. Bakanlığın aklı-selim bir karar vermesi lazım. Çünkü okullarda çok ciddi güvenlik problemi yaşayabiliriz. Çocuklarımız derse olan motivasyonlarını kaybedebilir. Maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin velileri, çocuklarına karşı mahcup duruma düşebilir. Ham maddesi insan olan bir Bakanlığın serbest kıyafet uygulamasını yeniden değerlendirmesi gerekir” dedi. Bakan Avcı da bu konuda yeniden bir değerlendirme yapacağını ifade etti.

632 SAYILI KHK İLE KADROYA GEÇENLERE VERİLEN HAKLAR, PUANLA KADROYA GEÇENLERE DE VERİLMELİDİR

Genel Başkan, ayrıca, “632 sayılı KHK ile kadroya geçenlere verilen haklar, puanla kadroya geçen öğretmenlere de verilmelidir. KPSS’nin geçerlilik süresi iki yıl olmalı, alan sınavı konusunda acele davranılmamalı, alan sınavı üç yıl sonraya çekilmelidir” diye konuştu.

Yeni eğitim sisteminin çok ciddi bir norm fazlalığı yarattığını da söyleyen Koncuk, şu anda norm kadro fazlası gibi görünen birçok öğretmenin, önümüzdeki yıllarda ders yükü artacağından bulunduğu okulda norm kadro içinde kalabileceğini belirtti. Koncuk, bu nedenle öğretmenlerin isteklerine bağlı olarak, 3-5 yıl norm ile ilişkilendirilinceye kadar, norm kadro fazlası öğretmen olarak kadrosunun bulunduğu okulda kalması gerektiğini söyledi.

Görüşmenin ardından Genel Başkan İsmail Koncuk, basın mensuplarına kısa bir değerlendirme yaptı. Nabi Avcı’nın son derece babacan, sabırlı, sorunları çözme konusunda istekli olduğunu söyleyen Koncuk, “Teklif ettiğimiz konuları reddetmedi, kabul edilebilir olduğunu söyledi. Bunlar ile ilgili çalışmalar yapacağını kaydetti” dedi.

Koncuk, serbest kıyafet uygulaması ile ilgili olarak, Avcı’nın kesin bir bilgi vermediğini, konuyu yeniden masaya yatıracağını söylediğini ifade etti ve “Özel okullarda velilerin yüzde 60’ı isterse öğrenciler serbest kıyafet ya da forma giyebiliyor. Bu yönde bir değerlendirme içinde olacak diye düşünüyorum” dedi.

İLK KEZ BİR MİLLİ EĞİTİM BAKANI DOĞRUDAN CEP TELEFONU NUMARASINI VERDİ

İlk defa bir Mili Eğitim Bakanı’nın, istemeye gerek kalmadan, kendisine doğrudan cep telefonu numarasını verdiğini söyleyen Koncuk, “Bunu önemli bir ayrıntı olarak görüyorum. Bu durum, Avcı’nın diyaloğa açık bir Milli Eğitim Bakanı olacağının işaretidir. Avcı, çekinmeden bir sendika genel başkanına cep telefonunu veriyor. Biz, Bakanlığa öğretmenlerin, eğitim çalışanlarının sorunlarının çözülmesi için geliriz. Demek ki problemleri duymaktan korkmayan bir Bakanlık anlayışı olacak. Avcı’nın, bundan önceki bakanlar gibi olmamasını diliyorum. Gerçekten babacan, sabırlı bir insan. Nabi Avcı, önceki bakan gibi hemen küsen bir yapıya sahip değil. Sayın Bakan bu özelliklerini kaybetmeden Milli Eğitim Bakanlığı yapmaya devam etmelidir. Ancak, elbette eleştireceğiz, MEB’in hatalarını söyleyeceğiz. Sayın Avcı, insan odaklı bir bakanlık oluşturma isteği içinde. Diyalogdan yana bir tavır sergileyeceğini düşünüyorum. Problemleri çözme konusunda istekli olduğunu gördüm. Sayın Avcı’nın, MEB’in çalışmalarını çok yakından takip edeceğiz” dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber