15 e-Devlet hizmeti finale kaldı

Haber Giriş : 23 Kasım 2005 08:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) ile Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) tarafından düzenlenen ?'eTR Ödülleri''nde finalistler belli oldu. Finalistler, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ile Bilgi Toplumu ve Yeni Teknolojiler Komisyonu Başkanı Ayça Dinçkök, eTR Ödülleri Yürütme Kurulu üyeleri Lütfi Yenel ve Şafak Alpay'ın katıldığı basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı.

MEB e-İmza'ya geçti

Bu yıl 3. kez gerçekleştirilen ve toplam 23 başvurunun yapıldığı eTR Ödülleri'nde eDevlet kategorisinde 8, kamudan kamuya eHizmetler kategorisinde 3 ve eYerel yönetim hizmetleri kategorisinde 4 başvuru finale kaldı.

eDevlet kategorisinde ulusal yargı ağı projesi ile Adalet Bakanlığı, ePolis hizmetleri ile Ankara İl Emniyet Müdürlüğü, trafik sigortası bilgi merkezi ile Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü, Mobese İstanbul Projesi ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü, İstanbul Portalı ile İstanbul Valiliği, eYatırım ile Milli Eğitim Bakanlığı Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı, eÖzlük modülü uygulamaları ile Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü ve eBaro ile Türkiye Barolar Birliği finale kalmaya hak kazandı.

Kamudan kamuya eHizmetler kategorisinde ise eBütçe ile Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü, döner sermaye işletmeleri, eİmza, eİletişim, eArşiv sistemi ile Milli Eğitim Bakanlığı İşletmeler Dairesi Başkanlığı ve kimlik paylaşımı sistemi ile İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü finale kaldı.

Yapılan değerlendirmede eYerel yönetim hizmetleri kategorisinde ise finale kalanlar mezarlık bilgi sistemi ile Ankara Büyükşehir Belediyesi, eİETT ile İETT Genel Müdürlüğü, eBelediyecilik ile İstanbul Kadıköy Belediyesi ve eDönüşüm projesi ile Bursa Nilüfer Belediyesi oldu.

Ödül töreni 1 Aralık'ta

eTR Ödülleri'ni kazanan kuruluşlar, 1 Aralık'ta Ankara HiltonSA Oteli'nde düzenlenen ?'3. eTR Kongresi'' sonrasında elektronik oylama ile belirlenecek. Ayça Dinçkök, basın toplantısında yaptığı konuşmada, Devlet Planlama Teşkilatı'nın eDevlet uygulamaları ve projeleri raporundaki verilerine göre, kamu bilgi ve iletişim projelerine 2005 yılında ayrılan ödenek miktarının 200 proje için 388.4 milyon dolar olduğunu belirtti. eTR Ödülleri Yürütme Kurulu Üyesi Şafak Alpay ise başvurular arasında yapılan değerlendirmede 6 ölçütün dikkate alındığını belirterek, bunların bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanma biçimi ve düzeyi, eYönetim, eDevlet ve kamudan kamuya hizmet niteliği, yenilikçi proje olması, elde edilen sonuçlar ile belgelendirme, kullanım kolaylığı ve uygulama ile toplumsal farkındalık oluşturma olduğunu bildirdi.

60 saniyede bilgiler ekranda

Milli Eğitim Bakanlığı'nın geliştirdiği eYatırım projesi ile 60 saniyede Türkiye genelindeki iller, ilçeler ve okullar bazında eğitim yatırımı ihtiyaçları sürekli, güncel ve gerçek verilerle elektronik ortamda belirleniyor. Böylece herhangi bir yerleşim biriminde, derslik başına kaç öğrencinin düştüğü ve belirlenen hedeflere göre, örneğin; bir ilçede, bir dersliğin en fazla 30 öğrenciden oluşması durumunda o ilçede kaç dersliğe ihtiyaç duyulduğu belirlenebiliyor.

Adalet hemen yerini buluyor

Geçtiğimiz yıl da ödüle layık görülen Adalet Bakanlığı'nın uygulamaya geçirdiği ulusal yargı ağı (UYAP) projesi sayesinde her türlü bilgi ve belge akışı elektronik ortamda gerçekleştiriliyor. Bilgi bankası sayesinde mevzuat, içtihat, genelge gibi bilgilere duruşma anında bile erişilebiliyor. Karar Destek Sistemi ile davaların gereksiz yere uzamasına sebebiyet veren usul hatalarının, dosyaya yanlış veya eksik giren evraklar nedeniyle temyiz mercilerindeki süreçlerin uzamasının önüne geçiliyor.

MOBESE örnek proje

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün hayata geçirdiği MOBESE (Modern Kent Bilgi ve Güvenlik Sistemi) içinde yer alan Komuta Kontrol Merkezi, Araç Takip Sistemi, Mobil Araç Sorgulama Sistemi, Karınca Evrak Transfer Sistemi gibi elektronik uygulamalar sonucu, emniyet güçleri asayiş ve güvenliği tek elden kontrol altına alabiliyor. Ayrıca sistem dahilinde muhtarlık hizmetlerinin düzenlenmesi de hedefleniyor.

Türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber