Öğretmenler 'yasadışı' ilan edilen eylemi yapmakta kararlı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Kasım 2005 17:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in Cumartesi günü Ankara'da yapılacak olan eyleme "tevessül etmeyin" çağrısında bulunmasının ardından eğitimciler, eylemde kararlı olduklarını açıklayarak, Aankara Valiliği'nin tutumunu "Yasadışı" ilan etti.

Eğitim-Sen Genel Merkezi'nde düzenlen basın toplantısında, KESK Genel Başkanı İsmail Tombul, Türk Tabipler Birliği ve Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği ile DİSK, Cumartesi günü yapılacak eylemde öğretmenlere üyeleriyle birlikte destek vereceklerini açıkladı. 10 binlerce eğitim çalışanının Ankara'ya 3 koldan gireceğini açıklayan Eğitim-Sen Genel Sekreteri Emirali Şimşek, "Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi'nden gelecekler Kurtuluş İtfaiye önünde, İstanbul ve civar illerden geleceklerin Gençlik Parkı'nda, Akdeniz, Ege ve Çukurova bölgesinden gelecekler de Tandoğan Etap Altınel'de buluşarak Milli Eğitim Bakanlığı'na yürünecek. Bakan Çelik'e demokratik talepleri ileteceğiz" dedi.

KESK Genel Başkanı İsmail Tombul, siyasal iktidarın eğitim çalışanlarının taleplerini dikkate alması gerektiğini belirterek, bilimsel, nitelikli, demokratik eğitimi savunduklarını ve insanca yaşayacak ücret talep ettiklerini söyledi. Eğitimde derslik ve öğretmen açığı olduğunu hatırlatan Tombul, "Cumartesi günü, ek ders ücretlerinin artırılması için yürüyoruz. Eğitimdeki sorunların giderilmesi ve parasız eğitim için yürüyoruz. Bakan Çelik, anti-demokratik genelgeler yayınlıyor. Okullardaki sendikal faaliyetleri engellemeye çalışıyor. Eylemlerimizi illegal faaliyet olarak niteliyor. Biz meşru taleplerimizi demokratik eylemimizle yapıyoruz. Bakanın bu girişimlerini kınıyoruz" diye konuştu.

Tombul, Ankara Valiliği'nin eyleme izin verilmediğini öğrendiklerini, ancak kendilerine yazılı bir belge ulaşmadığını kaydederek, Valiliğin eylemlerini yasadışı ve illegal olarak nitelendirdiğini söyledi. Tombul, "Arkadaşlarımız Bakanlığa gelerek taleplerini iletecekler. Bakan ve Vali, ilgili yerlere taleplerin iletilmesini antidemokratik karşılıyorsa, bu rahatsız olduklarını gösteriyordur" diye konuştu. Kendi denetimlerinde gerçekleşen tüm eylemlerde olay çıkmadığına değinen Tombul, Ankara'da yapacakları eylemi de kendi denetimlerinde bitireceklerini söyledi.

Daha sonra tekrar konuşan Eğitim-Sen Genel Sekreteri Emirali Şimşek de Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in son günlerde eylem, ek ders ücreti, çalışma saatleri gibi konularda yaptığı açıklamalarla hırçınlaştığının gözlendiğini ve ortamı germeye başladığını ileri sürdü.

OECD'nin 2003 yılında her ülkeden alınan istatistiki rakamlara göre açıklanan raporunda dile getirilen öğretmen maaşlarıyla ilgili rakamları ve Bakan Çelik'in bu konudaki sözlerini hatırlatan Şimşek, "Bakan, iddia edildiği gibi öğretmenlerin bin 800 saat çalışmadıklarını, öğretmenlerin haftada sadece 2 gün mesai yaptıklarını ifade etmiştir. Sayın Bakan her zaman kamuoyunu yanlış bilgilendirmekte ve yönlendirmektedir. Bakan yaptığı açıklamayla ders saati ve çalışma saati arasındaki farkı bilmediğini ortaya koymuş ve bunun sonucunda 'iki gün mesai yapıyorlar' türünden talihsiz açıklamalar yapmıştır. Raporda Eğitim-Sen zaten toplam yasal çalışma saatini ifade etmiştir. Ancak Bakan, ısrarla toplam ders saatini dikkate almaktadır" diye konuştu. "Milletvekilleri TBMM'de üç oturuma katılmıyor 8 milyar maaş alıyorlar. Öğretmenler ve eğitim çalışanları ise 700 milyon maaş alıyor" diyerek Bakan Çelik'in açıklamalarına gönderme yapan Şimşek, Çelik'in ortamı germeye çalıştığı ileri sürülerek, bakanın bu tutumuyla eyleme katılımları arttıracağını ve daha önce eyleme gelmeyenleri de bu yöne sevkedeceğine dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber