Türçe öğretmenliği için yeni soru önergesi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Kasım 2005 01:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fen-Edebiyat mezunları için soru önergesi

CHP Bursa Milletvekili Mustafa Özyurt, Türkçe Öğretmenliği için Fen-Edebiyat Fakültesi mezunlarının başvurularının neden kabul edildiğini sordu.

Özyurt Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in yanıtlamsı istemiyle TBMM Başakanlığı'na sunduğu yazılı soru önergesinde Türkçe Öğretmenliği için yalnızca Türkçe Öğretmenliği Bölümünden mezun olanların başvuru yapabileceğinin açıklanmış olmasına rağmen, Fen-Edebiyat Fakültesi mezunlarının başvurularının neden kabul edildiği sorusunu yöneltti.

Mustafa Özyurt, "Bazı üstdüzey bürokrat çocuklarının Fen-Edebiyat Fakültesi mezunu olduğu için başvuru yapabileceklerine imkan sağlandığı" yönündeki haberleri de hatırlattı.

TBMM Başkanlığı'na verilen soru önergesinin tam metni aşağıda yer almaktadır.


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA

Aşağıdaki sorularımın, Milis Eğitim Bakanı, Sayın Hüseyin Çelîk tarafından, yazılı olarak yanıtlanmasını dilerim.

Mustafa ÖZYURT
CHP Bursa Milletvekili

Bakanlığınız tarafından yapılan 2005-2 Ağustos ayı öğretmen atamaları ile -İlgili bazı yanlış uygulamaları öğrenmiş Bulunmaktayım.

Türkçe Öğretmenliğine, Türkçe Öğretmenliği Bölümünün dışında, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, mezunlarının da başvurularının sağlanması, bu öğretmenlerimizin, birbirlerine karşı olan iyi niyetli ilişkilerinin, zedelenmesine neden olmuştur.

Eğitim Fakültesi mezunu varken, Fen Edebiyat Fakültesi mezunu bir adayın öğretmen olarak atanamayacağına ilişkin, Danıştay 12.Dairesinin, 2003/2160 numaralı kararı bulunmaktadır, Talim Terbiye Kurulunun 12,07.2004 tarihli ve 119 sayılı kararında, kimlerin hangi alan öğretmeni olabileceği ye hangi derslere girebileceği açıkça belirtilmekte olup, Türkçe Öğretmeni olabilecekler arasında yalnızca Türkçe Öğretmenliği ifadesi yer almaktadır. ÖSYM tarafından yapılan ve KPSS sınavı için hazırlanan 11 Mayıs 2005 tarihli başvuru formunda, hangi alan mezunlarının, hangi alana başvurabileceği açıklanmış, Türkçe Öğretmenliğine başvuracakların yalnızca Türkçe Öğretmenliği mezunları olabileceği açıkça belirtilmiştir.

Türk Dili ve Edebiyatı ile Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği mezunlarına, hem Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliğine hem de Türkçe Öğretmenliğine başvuru şansı tanınması, fırsat eşitliğine aykırılık teşkil etmektedir.

Bu nedenle;

1- Türkçe Öğretmenliğine başvurabileceklerin, yalnızca Türkçe Öğretmenliği mezunlarının olabileceğinin bilinmesine rağmen, Hukuk dışı bir uygulama yapılarak Fen Edebiyat Fakültesi mezunu/ adaylarında başvurularının sağlanmasını, nasıl açıklarsınız?

2- Bazı Üst düzey bürokrat çocuklarının, Fen Edebiyat Fakültesi mezunu olması nedeniyle, bunlarında Türkçe Öğretmenliğine başvurularının sağlandığı yönündeki, basında çıkan haberler hakkında, ne düşünüyorsunuz?

3- Türk Dili ve Edebiyatı ile Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği mezunlarına, hem Türk Dili Edebiyatı öğretmenliğine hem de "Türkçe Öğretmenliğine başvuru hakkı tanınmamasının fırsat eşitliğine aykırı olduğu ve bu durumun, öğretmenler arasında iyi niyetli ilişkilerin zedelenmesine yol açtığı, hususlarında ne düşünüyorsunuz?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber