Rekabet Kurulu, Erdemir'in satışını onayladı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Kasım 2005 19:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rekabet Kurulu, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş.'nin (Erdemir) sermayesinde yer alan yüzde 46.12'lik Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na (ÖİB) ait payın blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin olarak Erdemir'in OYAK'a satışını onayladı.

Rekabet Kurulu'nun bugünkü toplantısının ardından Erdemir özelleştirmesi hakkında kurul kararını açıklayan Rekabet Kurulu Başkanı Mustafa Parlak, Erdemir'in OYAK'a devrinin rekabeti olumsuz yönde etkilemeyeceğini belirterek, devir işlemine izin verilmesinde sakınca bulunmadığını açıkladı. Parlak, Erdemir'in OYAK'a devrinin herhangi bir sebeple gerçekleşmemesi durumunda, ihalede en yüksek 2. teklifi veren Ereğli Ortak Girişim Grubu tarafından devralınması işleminin ise gerçekleşemeyeceğini, söz konusu ortak giriş grubunun bağımsız bir iktisadi bir varlık olarak ortaya çıkmadığı, ortak kontrolün sağlanmadığı ve ilgili pazarlarda neden olacağı koordinasyon nedeniyle rekabeti sınırlandırıcı etkilerinin bulunduğunu söyledi. Parlak, bu nedenle 1997/1 sayılı 'Rekabet Kurulu'ndan İzin Alınması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ'in "Birleşme veya Devralma Sayılan Haller" başlıklı 2. maddesinin 'Amaçlarını gerçekleştirmek üzere işgücü ve malvarlığına sahip olacak şekilde bağımsız bir iktisadi varlık olarak ortaya çıkan ve taraflar arasındaki veya taraflarla ortak girişim arasındaki rekabeti sınırlayıcı amacı veya etkisi olmayan girişimler (joint-venture)' şeklindeki (c) bendi çerçevesinde bir ortak girişim grubu olmadığı, bu nedenle başvuru konusu işlemin birleşme veya devralma değil, rekabeti sınırlayıcı bir işbirliği anlaşması olduğuna karar verildiğini dile getirdi.

Rekabet Kurulu Başkanı Parlak, ihalede 2. en yüksek teklifi veren Novolipetsk Open Joint Stock Company Novolipetsk Iron and Steel Corporotion'ın da, Erdemir'i devralmasında hakim durum yaratması veya mevcut hakim durumu güçlendirmesi ve böylece rekabetin olumsuz yönde etkilenmesi sonucunu doğurmayacağına ve devir işlemine izin verilmesinde bir sakınca olmadığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber