Şener: Mortgage yerine, UDKE ifadesini kullanacağım

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Kasım 2005 12:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, bundan sonra "mortgage" yerine uzun dönemli konut edinme sistemi (UDKE) ifadesini kullanmaya çalışacağını bildirdi.

Şener, basın mensuplarının mortgage sistemiyle ilgili sorularını yanıtlarken, yasa tasarısının Meclis'e gittiğini anımsatan Şener, ilk günden beri bu yeni sistemin adının ne olacağı konusunda tartışmalar bulunduğunu, Batı'da ve dünyada buna mortgage denildiğini, ancak Türk Dil Kurumu Başkanı'nın bir yazı göndererek mortgage karşılığının Türkçe karşılığının "tutulu satış" olarak belirlendiğini, bu ifadenin kullanılmasının faydalı olacağını söylediğini kaydetti.

Bazı köşe yazarlarının da bu sistemle ilgili farklı isim önerdiklerine işaret eden Şener, "İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Özok bir öneride bulundu; 'mortgage demeyelim, uzun dönemli konut edinme sistemi yani, UDKE diyelim' dedi. Ben bu isimlendirme tutabilir diye düşünüyorum. En azından benim kulağıma hoş geldi. Bundan sonra uzun dönemli konut edinme sistemi ifadesini kullanmaya çalışacağım. Bunun tutup tutmayacağı basın ve kamuoyunun katkısı ile oluşabilecek bir şeydir" dedi.

Şener, TBMM'ye gönderilen yasa tasarısının Plan ve Bütçe Komisyonu ile Genel Kurul'da görüşüleceğini ve 2006 yılının ilk aylarından yasalaşmanın tamamlanacağını bildirdi.

Daha sonra ikincil mevzuat çalışmaları ve idari bazı düzenlemeler yapılacağını kaydeden Şener, "Önümüzde fazla bir zaman yok. 2006 yılı içerisinde uzun dönemli konut edinme sistemine geçiş yapabilecek durumdayız" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber