Öğretmenler, öğrenciyken dayak yemiş

Haber Giriş : 27 Kasım 2005 07:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana'da ilköğretim okulu öğretmenleri üzerinde yapılan bir araştırma, erkek öğretmenlerin yaklaşık yüzde 47'sinin, kadınların ise yüzde 23'ünün ?okulda dayak yediklerini' ortaya çıkardı.

Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Alanlar Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Gümüş, İlköğretim Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Songül Tümkaya ve Bingöl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Turan Dönmezer tarafından, Adana'da 117'si erkek, 166'sı kadın, toplam 283 ilköğretim öğretmeni arasında yapılan araştırmada, gerek erkek gerekse kadın öğretmenlerin yaklaşık yüzde 30'unun okulda ?sıra dayağı' yediğine dikkat çekildi. Çalışmayı değerlendiren Doç. Dr. Gümüş, araştırmayla geçmişteki öğretmen yetiştirme modellerinin, bugün geçerliliğini sürdürdüğünün anlaşıldığını söyledi. Öğretmenlerin bugün yapacakları her yanlışın, geleceğin yetişkinleri ve öğretmenleri için aynı yanlış davranışın öğretilmesi anlamına geleceğini belirtti.

Araştırmada, erkek öğretmenlerin yüzde 18,8'inin, kadın öğretmenlerin ise yüzde 4,2'sinin zaman zaman okuldan kaçtığı, erkeklerin yüzde 24,4'ünün, kadınların da yüzde 13,8'inin kopya çektikleri anlaşıldı. Erkek öğretmenlerin kadınlardan daha zor şartlar altında büyüdükleri belirlendi. Çalışmaya katılan erkek öğretmenlerin yüzde 55'i, çocukluğunun köy ve küçük beldelerde geçtiğini belirtirken, kadın öğretmenlerde bu oran yüzde 26,3'te kaldı. Araştırma, erkek öğretmenlerin yüzde 27,4'ünün çok katı bir aile ortamında yetiştiğini ortaya koyarken, kadın öğretmenlerde bu oran yüzde 12 düzeyinde çıktı. Babasından dayak yediğini belirten erkek öğretmenlerin oranı yüzde 30 civarında iken, kadın öğretmenlerin yüzde 4,3'ünün dayak yediği kaydedildi. Erkek öğretmenlerin yüzde 24'ünün, kadın öğretmenlerin ise yüzde 7,8'inin annelerinin babaları tarafından dövüldüğü, ayrıca erkeklerin yüzde 10,8'inin, kadınların da yüzde 5'inin ağabey ve abla dayağı yediği tespit edildi. Erkek öğretmenlerden yüzde 28'inin, kadınların ise yüzde 11,7'sinin babası ile iyi anlaşamadığı; erkeklerden yüzde 50'sinin çocukluğunda babasıyla arkadaş gibi olduğu, kadınlarda bu oranın yüzde 72,5'e yükseldiği aktarıldı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber