CHP: İktidar, Çankaya için AKP'li militan istiyor

Haber Giriş : 27 Kasım 2005 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanı'nın Cumhurbaşkanı adayı gösterileceği haberlerini ?boş spekülasyon' olarak niteleyen CHP Lideri Baykal ?AKP, siyasetini Köşk'e taşıyacak anlayış içinde? diye konuştu

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, iktidarın Cumhurbaşkanlığı konusunda ?bir AKP siyasi militanını tercih etme eğilimi içinde olduğunu? savunarak, Parlamento'nun bugünkü yapısı içinde CHP'nin bir aday önermek durumunda olmadığını söyledi.

Partisinin 31. Olağan Kurultayı'nda seçilen Parti Meclisi'nin ilk toplantısı öncesinde açıklamalarda bulunan Baykal, ?Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili spekülasyonlara ilişkin bir televizyon kanalında yaptığı açıklamanın tartışmalara yol açtığının? hatırlatılması üzerine, ?Sosyal demokratlar insanları asker-sivil diye kategorize etmezler. Önemli olan bir insanın ne giydiği, üniforması, elbisesi değil, kafasının içinde hangi düşüncenin bulunduğudur? dedi.

Boş spekülasyon

?AKP'nin kafasındaki Cumhurbaşkanı portresinin, Genelkurmay Başkanı'nın dışında nitelik taşıdığını ifade ettiğini? kaydeden Baykal şunları söyledi:

?AKP'nin Cumhurbaşkanı tasavvuru hiçbir şekilde Genelkurmay Başkanı'nın kimliğini kabul edecek durumda değildir. O nedenle bu spekülasyonun boş olduğunu, AKP'nin arayışının başka bir hedefe yönelik olduğunu söyledim. Biz siyasi iktidarın kafasındaki Cumhurbaşkanı portresi sorusuna cevap vermeye çalışıyoruz ve gördüğümüz, bir AKP siyasi militanı tercih etme eğilimi içinde olduklarını düşünüyoruz. Keşke AKP, benim düşündüğüm siyasi portreyi Cumhurbaşkanlığı'na taşıma arayışı içinde olmasa. Ama maalesef AKP siyasetini Cumhurbaşkanlığı'na taşıyacak anlayış içinde olduğunu düşünüyorum. Bu açıdan da ortaya atılan bazı isimlerin hiçbir şekilde gerçekçi bir aday olamayacağına kamuoyunun dikkatini çekiyorum.?

Bir Cumhurbaşkanı adayı önerme noktasında olmadıklarını belirten Baykal şöyle dedi:

?Böyle bir şey aklımızın kenarından geçmez. Bu o seçimin yapılacağı dönemde TBMM'nin yapısına göre şekillenir. Şu anda maalesef AKP kendi dar dünya görüşünü Cumhurbaşkanlığı'na taşıma arayışındadır. Sorun ve sıkıntı da buradan kaynaklanıyor. O nedenle ortaya atılan bazı isimlerin geçerli olmadığını güvenerek söylüyorum.?

Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığıyla ilgili bir soru üzerine de, Parlamento'da kendisini gösteren ve çok tartışmalı bir siyasi anlayışın Cumhurbaşkanlığı'na da aynen yansıtılmasının demokratik rejim bakımından çok ciddi sakıncalar doğuracağını ifade etti. Baykal, ?Kendi militanınızı, kendi siyasi çizginizin öncüsünü, temsilcisini, kavgacısını Çankaya Köşkü'ne taşıdığınız zaman, bu ciddi sıkıntılar, sorunlar doğurur? diye konuştu.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber