Yaban hayatının geleceği üretim merkezlerinde şekilleniyor

Geyik, alageyik, ceylan, yaban keçisi, Anadolu yaban koyunu, kelaynak kuşları, sülün ve kekliğin soyunun devamı, 18 üretim merkezinde sağlanıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Şubat 2013 20:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yaban hayatının geleceği üretim merkezlerinde şekilleniyor

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 1959 yılında İstanbul Sarıyer'de geyik üretmek üzere kurulan ilk üretme istasyonlarının sayısı 18'e çıktı.

Türkiye'nin değişik yörelerindeki Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne bağlı üretim merkezlerinden 8'inde kanatlı, 10'unda memeli yaban hayvanlarının neslinin devamı için çalışılıyor.

Bu tesislerde geyik, alageyik, ceylan, yaban keçisi, Anadolu yaban koyunu, keklik, sülün ve kelaynak kuşlarının üretimi yapılıyor.

Yakın zamanda, bu türlere Hatay dağ ceylanı ile çengel boynuzlu dağ keçisinin de eklenmesi bekleniyor.

Genellikle etrafı tel çit örgü ile çevrili, içinde bekçi evi ve yem depolarının bulunduğu memeli yaban hayvanları için kurulan istasyonlarda üretilen hayvanlar, uygun yaşam alanları belirlendikten sonra tabiata bırakılıyor.

Bu hayvanlar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile üniversite ve sivil toplum kuruluşları işbirliğinde, uydu vericili tasmalar ve fotokapanlarla izleniyor.

Kanatlı yaban hayvanlarından keklik ve sülünlerin üretimi ise modern kuluçka ve damızlık ünitelerinin bulunduğu tesislerde yapılırken, buralarda üretilen kanatlı yaban hayvanları dış ortama uyum sağlamaları için belirli bir süre alıştırma kafeslerinde tutuluyor. üretilen hayvanlar daha sonra tabiata salınıyor.

-Anadolu yaban koyunu ile dağ ceylanı üretimi yapılacak-

Konya Bozdağ ve Ankara Nallıhan'da kurulan istasyonlarda üretilen ve Türkiye'de endemik olarak bulunan Anadolu yaban koyunları da 2005 yılında yapılan çalışmalarla üretim bölgelerinde doğaya yerleştirildi.

Gaziantep Erikçe Ceylan Üretme İstasyonu'nda bulunan ceylanlar bu yıl içerisinde, daha önceki yıllarda ceylanların yaşadığı fakat çeşitli nedenlerle doğal popülasyonlarının yok olduğu Iğdır'daki TİGEM arazisine yerleştirilecek.

Diğer bir ceylan türü olan ve sadece Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde dar bir alanda bulunan Hatay dağ ceylanı üretmek için yapımına başlanan istasyon da bu yıl içinde tamamlanacak. Bu merkezde üretilecek ceylanların, Fırat Nehri'nin batısı olarak bilinen eski yaşam alanlarında uygun yerlere yerleştirilmesi planlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber