Bütçe Kanununun iptal edilen hükümleri

Haber Giriş : 30 Kasım 2005 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEMURLAR.NET'İN NOTU: İptal, ancak kararın Resmi Gazetede yayımının ardından, hüküm ifade edecektir. İptal kararı, Resmi Gazetede yayımlanmadıkça bir hüküm ifade etmez.


Anayasa Mahkemesi, "2005 Mali Yılı Bütçe Kanunu'nun" bazı maddelerini iptal etti.

Yüksek Mahkeme, sağlık çalışanlarının döner sermayeden pay almasına üst sınırlama getiren düzenlemeyle, Yüksek Öğretim Kurumlarına öğretim üyeleri ve araştırma kadrosuna ilgili Bakan ve Maliye Bakanı'nın müşterek önerisiyle Başbakan tarafından atama yapılması hükmünü iptal etti.

Yüksek Mahkeme, bugün yaptığı toplantısında, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) "2005 Mali Yılı Bütçe Kanunu'nun" bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle ilgili yaptığı başvuruyu esastan görüşerek karara bağladı. Yüksek Mahkeme Kanun'un 15. maddesinin a fıkrası 1. bendinde yer alan "Aynı kuruluş bütçesi içinde personel giderleriyle sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderleri tertipleri arasında fonksiyonel ve ekonomik sınıflandırma ayırımına bakılmaksızın aktarma yapmaya Maliye Bakanı yetkilidir" ve 9 numaralı bendinde yer alan "Aynı kuruluş bütçesi içinde fonksiyonel ve ekonomik sınıflandırma ayırımına bakılmaksızın aktarma yapmaya veya kuruluşların bütçelerinden Maliye Bakanlığı bütçesinin yedek ödenek tertiplerine aktarma yapmaya Maliye Bakanı yetkilidir" hükümlerini iptal etti. Yüksek Mahkeme Kanunun 21. maddesinin c fıkrasında yer alan "Tasfiye edilen fonların her türlü gelirleri, tasfiye edilmelerine ilişkin mevzuatta özel bir düzenleme bulunmaması halinde, bu konuda yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar yürürlükten kaldırılan hükümlere göre tahsil edilir ve genel bütçeye gelir kaydedildi" hükmünü iptal etti.

Yüksek öğretim kurumları öğretim üyeliklerine ve araştırma görevlisi kadrosuna yapılacak atamalar Devlet Personel Başkanlığı'nın bağlı olduğu Bakan ile Maliye Bakanının müşterek önerisi üzerine Başbakan tarafından belirlenir hükmünü iptal eden Yüksek Mahkeme, sağlık personelinin döner sermayeden pay almasına üst sınırlama getiren hükmünü de iptal etti. Yasanın, "Boş bulunan memur kadrolarına vekil atanması Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığı'nın iznine tabidir. Açıktan atama izni, personel ödeneğinin yeterli olması şartıyla verilebilir" maddesini iptal eden Yüksek Mahkeme, geçici görevlendirilen personelin her türlü tazminat, fazla mesai ve diğer ödemelerden yararlanmasını engellen maddeyi de iptal etti. Yüksek Mahkeme ayrıca, belediyelerin kamu kurum ve kuruluşlarına uygulayacakları su tarife bedellerinin özel işyerlerine uygulanan en düşük tarife bedelini aşamayacağı, vergi, fon ve payların zamanında yatırılmaması durumunda burada bulunan yöneticilerin sorumlu tutulması maddelerini de iptal etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber