Gelecek kaygısı altına yöneltti

Küresel ekonominin geleceğine ilişkin belirsizlikler, merkez bankalarını altın rezervlerini güçlendirmeye yönlendirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Şubat 2013 12:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Gelecek kaygısı altına yöneltti

ANKARA - Erdal Çelikel

Ekonomistler, merkez bankalarının geçen yıl son 48 yılın en yüksek altın alımını yapmalarının küresel ekonominin geleceğine ilişkin belirsizlikler nedeniyle rezervlerini güçlü tutmak istemelerine bağlıyor.

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Ata Yatırım Başekonomisti Gülay Elif Girgin, merkez bankalarınınaltın alımında geleceğe dair belirsizliklerin etkili olduğunu düşündüğünü söyledi.

Merkez bankalarının tüccar mantığı ile altın değerinin bugünkü iniş çıkışlarına göre hareket edemeyeceklerini belirten Girgin, ''Orta ve uzun vadeli finansal istikrar politikaları geliştirmek zorundalar. Orta ve uzun vadede bakıldığı zaman merkez bankalarının bastığı paralar daha sonraki dönemde enflasyon riski olarak ortaya çıkacak. Enflasyona karşı en dirençli enstrümanlardan biri de altın. Dolayısıyla merkez bankaları enflasyon riskine karşı rezervlerini güçlü tutmak için altına yöneliyorlar'' ifadesini kullandı.

Talebin nedeni parasal genişleme ve belirsizlik ortamı

Akbank Başekonomisti Fatma Melek de Dünya Altın Konseyi'ne göre merkez bankalarının altın alımlarının 2011'e göre yüzde 17 arttığını ve bunun da 1964'den beri görülen en yüksek seviye olduğunu hatırlatarak, '' Merkez bankaları kriz sonrası dönemde 2010'dan itibaren netaltın alıcısı konumunda. Daha önceki yıllarda net altın satıcısı konumunda idiler. Başta FED olmak üzere gelişmiş ülkelerden gelen parasal genişleme ile para arzının hızlı bir şekilde artması ve belirsizlikler özellikle gelişmekte olan ülke merkez bankalarını yurt dışı rezervlerini çeşitlendirmeye yönlendiriyor'' dedi.

Kriz ortamında rezervlerini güçlü tutmak istiyorlar

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren ise her ne kadar 2013 yılının küresel ekonominin büyümesi açısından geçen yıla göre daha iyi olacağı beklentisi olsa bile kırılganlığın hala sürdüğünü anlatarak, ''Bu dönemde avro ve dolar paritelerinde oynaklık göze çarpıyor. Ben, merkez bankalarının altın alımını geleceğe dair belirsizliklerin etkisine bağlıyorum. Normal zamanlarda olsa altının değeri enflasyonla açıklamak mümkün olabilirdi ama küresel kriz ortamında parasal genişleme arttığı için altına ilgi artıyor. Küresel kriz süreci hala bitmedi. Dolayısıyla merkez bankaları rezervlerinin değerini korumak istiyor olabilir'' değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber