Sınav Şeffaflığına İlişkin İlk Açıklama: Soru ve Cevaplar Açıklanacak

ÖSS dışındaki onlarca sınav Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılmaktadır. Bu sınavlar arasında KPSS, KBYS, ÜDS ve LES gibi onlarca sınav bulunmaktadır Ancak, bu sınavları gerçekleştiren ÖSYM Başkanlığı bugüne kadar hiç bir sınaın soru ve cevaplarını açıklamadı. Bu uygulama 2006 yılında değişecektir. Detay için başlığa tıklayın....

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Aralık 2005 17:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sitemiz takip edenler, ÖSYM'yi, sınav sorularını yayımlamaması nedeniyle sert şekilde eleştirdiğimizi hatırlayacaklardır. KPSS yapıldığından bu yana, sınav sorularının ve cevaplarının yayımlanması gerektiğini belirtmekteyiz.

2003 yılında yürürlüğe giren Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ile bu çağrılarımızı daha yoğun ve hukuki temelde dile getirdik. Zira Bilgi Edinme Hakkı Kanununa göre ÖSYM yaptığı sınavın soru ve cevaplarını yayımlamak zorundaydı. Ancak, ÖSYM, soru ve cevapları talep eden vatandaşlara, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu yürürlükte değilmiş gibi davrandı ve hukuki olmayan cevaplar verdi. ÖSYM'nin bu red cevabı Başbakanlıktaki Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulunda görüşülerek karara bağlandı. Kararda, ÖSYM'nin soru ve cevapları vermesi gerektiği belirtilmesine rağmen, ÖSYM bu kez kararın iptali için dava açtı. Ancak, ÖSYM açmış olduğu bu davayı kaybetti. Kaybedilen kararın tam metnini Sınavlar/KPSS bölümünde açıkladık.

Ve nihayet bu konudaki mutlu haber ÖSYM Başkanından geldi. Başkanın açıklamalarına ilişkin olarak Zaman gazetesinde yer alan haber şu şekildedir:

"Bilgi Edinme Yasası kapsamında vatandaşların soruları istemesine bugüne kadar karşı çıktıklarını hatırlatan ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, ?Bu konudaki mahkemeyi kaybettik. Biz bunu soruları herkese vermemiz gerektiği yönünde değerlendireceğiz. 2006'dan itibaren ÖSYM'nin yaptığı tüm sınavların sorularını açıklayacağız.? dedi. Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) başta olmak üzere Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı (LES), Dikey Geçiş Sınavı (DGS), Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS) ve Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) gibi sınavlar yapan ÖSYM, kamu kurum ve kuruluşlarının özel sınavlarını da gerçekleştiriyor."

Bu açıklamaya göre ÖSYM, 2006 yılından itibaren yapacağı sınavların soru ve cevaplarını açıklayacaktır.

Burada şu hususu belirtmek istiyoruz: ÖSYM sadece son bir ay içinde yapmış olduğu iki önemli sınavdan birisi olan KBYS ve diğeri olan Adli hakimlik sınav soru ve cevaplarını ine açıklamamıştır. ÖSYM açıklamasında her ne kadar, 2006 yılından sonra yapacağı sınavların soru ve cevaplarını açıklayacağını belirtmiş ise de, ÖSYM gerek bu yıl gerekse de geçmiş yıllarda yapılan sınavların da soru ve cevaplarını yayımlamak zorundadır. Bu sınavlara girmiş olup da soru ve cevapları edinmek isteyenler ancak dava yoluyla bu soruları alabilecektir. Zira ÖSYM Başkanı, zımni olarak bu soruları yayımlamayacağını belirtmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber