Gümüşhane'de ki kanser hastalıkları

Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan, Gümüşhane’de meydana gelen kanser vakalarının sıklığında Türkiye ortalamasından farklı oranlarda ve olağan dışı bir artışın söz konusu olmadığını söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Mart 2013 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gümüşhane'de ki kanser hastalıkları

Geçtiğimiz aylarda yeniden gündeme gelen 'Türkiye'de Kansere bağlı ölümlerinin en yüksek olduğu 5 ilden birisi' iddialarının ardından Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesi Başkanlığı ile yapılan görüşmelerin sonuçlarını paylaşan Pehlivan, vatandaşlar arasında bu konuda bir tedirginlik oluştuğunu belirterek Türkiye'de kanser görülme sıklığının yüzbinde 226 iken, bu oranın Gümüşhane'de yüzbinde 138 olduğunu kaydetti.

Ülke genelinde ve yerel medyada TÜBİTAK desteği ile Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji bölümü tarafından 2000 yılında başlatılan Türkiye Gerontoloji Atlası Araştırmasının NTVMSNBC'de yayınlanan verilerine göre Türkiye'de kansere bağlı ölümlerin en yüksek olduğu 5 ilden birisinin Gümüşhane olduğunun gündeme geldiğini dile getiren Pehlivan, Sağlık Bakanlığı tarafından konu ile ilgili Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı ile yapılan görüşmelerde TÜBİTAK destekli olan proje çalışmasının 1.aşamasının tamamlandığını, ancak sonucun henüz Kanser Savaş Dairesi Başkanlığına ulaşmadığı bildirdiklerini belirterek, proje bitiminden sonra gerekli bilgilerin Halk Sağlı Müdürlüğüne bildirilmesiyle birlikte kamuoyuyla paylaşılacağını aktardı.

Kanserin son yıllarda tüm dünyada artış gösteren bir hastalık olduğunu, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre kanserde görülen bu artışın üç temel sebebi olduğunu ifade eden Pehlivan, bu sebeplerin yaşlı nüfusta meydana gelen artış, tütün kullanımı ve obezite olduğunun altını çizdi.

Türkiye'de dünyadaki paralel sebeplerin yanı sıra, kanser kayıtçılığında yapılan iyileştirmelerin kanser istatistiklerindeki artışın bir diğer sebebi olduğunu ifade eden Pehlivan, “Bununla beraber, ulusal kanser istatistiklerimize göre; ilimiz kanser sıklığında Türkiye ortalamasından farklı oranlarda ve olağan dışı bir artış söz konusu değildir. Bakanlığımızda kayıtlı kanser verilerine göre, Türkiye'de kanser görülme sıklığı yüzbinde 226 iken, bu oran ilimizde yüzbinde 138'dir. 2009 yılı TUİK verilerine göre, kansere bağlı ölümler ülke genelinde yüzde 20,7 iken ilimizde ikametgah adresine göre yüzde 19,02'dir.” dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber