Emniyet müşavirleri değerlendirme toplantısı yapıldı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Mart 2013 16:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Emniyet müşavirleri değerlendirme toplantısı yapıldı

Emniyet Genel Müdürlüğümüzün uluslararası polis işbirliği çalışmaları kapsamında; Emniyet Müşavir ve Ataşelerimizin çalışmalarının değerlendirilmesi, yurtdışı teşkilatımızın kurumsal kapasitesinin arttırılması, uluslararası polis işbirliğinin geliştirilmesine yönelik yapılan/yapılması planlanan faaliyetlerin görüşülmesi, ülkemizde görev yapan yabancı polis irtibat görevlileri ile Emniyet Müşavir ve Ataşelerimiz arasında işbirliği ve koordinasyonun geliştirilmesi amacı ile Emniyet Genel Müdürlüğü Dikmen Binası Mavi Salonda “Emniyet Müşavirleri Değerlendirme Toplantısı” ve “Türk Polisinin Dünya Barışı ve Güvenliğine Katkıları” temalı fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.

Açılışa, İçişleri Bakanı Sayın Muammer Güler, Emniyet Genel Müdürü Sayın Mehmet Kılıçlar, Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Sayın Mustafa Çankal, Sayın Zeki Çatalkaya, Sayın İsmail Baş, Sayın Muammer Buçak, Sayın Feridun Taşçı, Polis Akademisi Başkanı Sayın Remzi Fındıklı ve Daire Başkanları katıldı.

Açılış programında konuşan İçişleri Bakanı Sayın Muammer Güler, ''Türkiye, giderek artan imkan ve yetenekleriyle bölgesinde kalıcı barışın tesisini hedefleyen, istikrar ve güvenlik üreten, ülkeler arası problemlere sağduyulu, yapıcı ve barışçıl yollardan çözüme öncü bir ülke haline gelmiştir'' dedi.

Son dönemde Türkiye'de birçok kurum ve kuruluşun, yurt dışında eşgüdüm içinde gerçekleştirdikleri çalışmalarla, başta küresel barış ve istikrar olmak üzere sosyal, küresel ve ekonomik alanda takdire değer çalışmalar yaptıklarını belirten İçişleri Bakanı Sayın Güler, bu çalışmaların iyi işleyen iletişim kanalları aracılıyla sağlandığını bildirdi.

Bu iletişim kanalların başında yabancı ülke güvenlik teşkilatlarıyla doğrudan iletişim kurulmasını sağlayan yurt dışındaki Emniyet Müşaviri, Ateşe ve Polis İrtibat Görevlilerinin geldiğini ifade eden İçişleri Bakanı Sayın Güler, uluslararası alanda icra edilen güvenlik ve iş birliği faaliyetlerinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin etkili ve istikrarlı bir dış politika aracı haline geldiğini vurguladı.

Günümüzde güçlü olanın değil değişime uyabilenin ayakta kaldığını ifade eden İçişleri Bakanı Sayın Güler, Sadece bireyler değil, devletler ve hatta devletler üstü uluslararası kuruluşların da değişime ayak uydurarak ayakta kalmak zorunda olduklarını bildirdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, Türk dış politikasına paralel olarak uluslararası alanda yaptığı etkin çalışmalarla, özellikle Balkanlar, Orta ve Güney Asya ile Afrika ve Kafkaslar başta olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde yürüttüğü iş birliği faaliyetleriyle, Türkiye Cumhuriyeti'nin görünürlüğü ve etkinliğinin artmasına katkı sağladığını belirten İçişleri Bakanı Sayın Güler, ''Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, görev alanına giren konularla ilgili 89 ülkeyle imzalanan hukuki metinler çerçevesinde, ulusal çıkarlarımız iyi niyet ve mütekabiliyet ilkeleri doğrultusunda ikili ve çok taraflı uluslararası güvenlik politikaları sürdürülmekte ve polis iş birliği faaliyetleri gerçekleştirilmektedir'' dedi.

İçişleri Bakanı Sayın Muammer Güler konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Uluslararası Polis Teşkilatı ve diğer çok uluslu organizasyonlara ve kuruluşlara Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yaptığı uzman personel katkısı, küresel barış ve istikrarın sağlanması için atılan önemli adımlar arasındadır. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yurt dışı çalışmalarında görülen sayısal artış, beraberinde nitelikli iş birliğini de getiriyor. Son olarak Fransa ve İspanya'da terör örgütü PKK ve KCK'ya karşı yürütülen ve 16 örgüt mensubunun tutuklandığı operasyonlarda olduğu gibi ortak bir anlayış temelinde karşılıklı işbirliği sağlanmıştır.''

Yurt dışı teşkilat kadrolarının arttırılmasının sınır aşan suçlarla mücadele ve karşılıklı polis iş birliğinin geliştirilmesine katkı sağlayacağını kaydeden İçişleri Bakanı Sayın Güler, yurt dışında görevli kadroların arttırılması konusunda hükümete gerekli önerileri götüreceğini de söyledi.

Emniyet Genel Müdürü Sayın Mehmet Kılıçlar açılışta yaptığı konuşmada, toplantının Emniyet Genel Müdürlüğü'nün uluslararası polis işbirliği çalışmalarına pozitif katkısının olacağına inandığını dile getirdi.

Gelecek için öngörülen güvenlik yaklaşımlarının sürekli olarak güncellenmesinin; olayları analiz etme yöntemlerinde görülen farklılıkların anlaşılması açısından büyük önem taşıdığını kaydeden Emniyet Genel Müdürü Sayın Kılıçlar, “Emniyet Genel Müdürlüğü olarak, kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasına yönelik; Ulusal ve uluslararası işbirliğini geliştirmek, en iyi uygulamaları takip ederek, akademik çalışmalar yapmak, davranış modelleri geliştirmek, operasyonel kabiliyetlerimizi arttırmak ve yeni güvenlik stratejilerinin oluşturulmasında, öncü bir rol oynama zorunluluğumuz bulunmaktadır.” dedi.

Ulusal sınırlara bağlı kalmayan ve faaliyetlerini sınır ötesine taşıyan suç örgütlerine karşı, ülkelerin tüm imkanları ile karşı koymaları ve etkin işbirliğine gitmelerinin, zorunluluk haline geldiğini vurgulayan Emniyet Genel Müdürü Sayın Kılıçlar, bu amaç doğrultusunda, ülkemiz aleyhinde faaliyet yürüten terör örgütlerine yönelik; Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, yabancı ülke polis yetkilileri ile son dönemlerde gerçekleştirilen toplantılar, istihbarat ve bilgi paylaşımları neticesinde, oldukça başarılı operasyonların gerçekleştirildiğini bildirdi.

Emniyet Genel Müdürü Sayın Mehmet Kılıçlar konuşmasının devamında, “Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Başbakanımızın yabancı ülkelere yapmış oldukları ziyaretlerde, güvenlik olgusuna ve dünya barışına yapılacak katkılara ilişkin vurguladıkları hususlar, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün uluslararası platformlarda yaptığı/yapacağı çalışmaların önemini de bir kat daha artırmaktadır.” dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, toplam 89 ülke ile 846 hukuki belge imzaladığını açıklayan Emniyet Genel Müdürü Sayın Kılıçlar, Genel Müdürlüğün terörle mücadelede edindiği tecrübe ve birikimler ışığında, farklı ülkelerden gelen öğrenci ve polis amirlerine eğitim, bazı ülke polis teşkilatlarına da teknik ve teknolojik destek verdiğini belirtti.

Emniyet Genel Müdürlüğümüzün yurtdışı teşkilatı, misyon koruma, uluslararası kuruluşlar, barışı destekleme, koruma operasyonları ve yurtdışı eğitimi olmak üzere yaklaşık 1000 (bin) personeli yurtdışında görev yapmaktadır diyen Emniyet Genel Müdürü Sayın Kılıçlar, dünyanın güvenlik sorunu bulunan bölgelerinde konuşlanan uluslararası barış misyonuna sağlanan katkının, teşkilatımızın ülkeler nezdindeki etkinliğini her geçen gün arttığını söyledi.

Emniyet Genel Müdürü Sayın Mehmet Kılıçlar ayrıca, kısa süreli (toplantı, seminer vb.) olarak yılda 3000-3500 personelin yurtdışında görevlendirildiğini ifade etti.

Yurtdışı teşkilatında görevlendirilen müşavir ve ataşelerimizin, uluslararası polis işbirliğinin en kısa zamanda ve etkili biçimde sağlanmasında büyük rol oynadığının altını çizen Emniyet Genel Müdürü Sayın Kılıçlar, bu amaçla, halen 19 ülkede 20 Emniyet Müşaviri ve 1 Emniyet Ataşesinin görev yaptığını dile getirdi.

Emniyet Genel Müdürü Sayın Mehmet Kılıçlar, yeterli sayıda müşavirlik ve ataşelik kadrolarının bulunmaması sebebiyle; Almanya ile stratejik işbirliği çerçevesinde, ihtiyaca binaen geçici olarak terör ve organize suçlarla mücadele alanlarında 2 (iki) polis irtibat görevlisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Somali ve Libya'da 1 (bir) polis irtibat görevlisi ile Afganistan'da 2 (iki) polis eğitim koordinatörünün görevlendirildiğini açıkladı.

Konuşmasının bu bölümünde Emniyet Müşavirine seslenen Emniyet Genel Müdürü Sayın Kılıçlar, “Müşavirliğinizin görev alanına giren konularda, ilgili ülkenin nabzını çok iyi tutmanız; elde edilen bilgileri, en kısa sürede Genel Müdürlüğümüze ve birimlerine aktarmanız ve yönlendirmeniz faydalı olacaktır. Sizlerin vereceği bilgiler; teşkilatımızın uluslararası stratejisinin belirlenmesinde ve ülkelerle tesis edilecek polisiye işbirliğinin sürdürülebilir olmasında büyük önem arz etmektedir.

Görevinizi icra ederken, seviye olarak ilgili ülke makamlarından gereken ilgi ve işbirliğini görememeniz halinde, durumu Genel Müdürlüğümüze bildirerek ilgili ülke irtibat görevlisine mütekabiliyet ilkesinin uygulanabilmesi için bize yardımcı olmalısınız.

2014 yılı hedeflerinizi, Türk dış politikamız ve Genel Müdürlüğümüzün uluslararası stratejisi çerçevesinde, şimdiden oluşturmanızı beklemekteyiz.

Sözlerime son verirken, bulunduğunuz ülkelerde hem Emniyet teşkilatımızı hem de Türkiye Cumhuriyeti'ni en iyi şekilde temsil edeceğinize gönülden inanıyor, katılımları ile bizleri onurlandıran Sayın Bakanımıza şükranlarımı sunuyorum.

Bu yıl ilki düzenlenen toplantının, sizlere ve teşkilatımıza faydalı olmasını temenni ediyor, müşavirlerimize çalışmalarında başarılar diliyorum.” dedi.

Törenin ardından İçişleri Bakanı Sayın Muammer Güler tarafından, Türk Polisinin Dünya Barışı ve Güvenliğine Katkıları” temalı fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber