Sahte müfettişler 2 milyon TL çarptı

Kendilerini sahte kimliklerle sigorta müfettişi gibi gösteren dolandırıcılar, eşi ölmüş yaşlı kadınlara musallat oldu. Özellikle cuma günleri kapısını çaldıkları yaşlılara, 'Ölen eşinizin sigortada birikmiş parasını almak için gecikmiş prim borcunu ödeyin, paranızı pazartesiye alın' diyen uyanıklar, 2012 yılında 2 milyon TL'ye yakın vurgun yaptı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 09 Mart 2013 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sahte müfettişler 2 milyon TL çarptı

OKTAY YILDIRIM

Eşi ölmüş yaşlıları bir yılda 2 milyon TL 'çarpmışlar'

Dolandırıcılık çeşitlerinden biri olan ve son yıllarda özellikle İstanbul'da artarak devam eden sahte SGK müfettişi vurgununun boyutları ve detayları polisi ve yetkilileri alarma geçirdi. İstanbul'da Asayiş Şube Müdürlüğü verilerine göre 176 olayda dolandırıcılar 1 milyon 920 bin TL'lik vurgun yaptı. Bu olayların istatistiki dağılımında ise dolandırıcılar 122 olayda "Eşinizin SGK'da birikmiş parası çıktı" diyerek yaşlıları dolandırdı. Bu olaylardan 70'inde ise sahte güvenlik kurumu çalışanının Kadıköy Göztepeyi seçmesi dikkat çekti. Göztepe'de yaşlı ve tek başına yaşayan kişilerin yoğunlukta olması nedeniyle dolandırıcıların bu bölgeyi seçtikleri belirlendi. Dolandırıcılık şebekesinin özellikle yaşlı kişilerin bilgilerini kamu görevlisi bir kişiden komisyon karşılığında satın aldıkları belirlendi. Sözleşmeli olarak çalıştığı kamu kurumundan ayrılan bir kişi polis tarafından aranıyor.

GÖZTEPE'Yİ MESKEN TUTTULAR

Sahte SGK müfettişlerinin yöntemleri ise akıllara durgunluk verecek cinsten. Geçtiğimiz yıl özellikle Kadıköy'ün Göztepe semtini seçen sahte SGK müfettişleri eşleri ölmüş ve yalnız yaşayan 70 yaşlı kadının kapısını çaldı. Özellikle cuma günlerini seçen dolandırıcılar, düzenledikleri sahte kimliklerle kendilerini müfettiş gibi tanıtarak 'kurbanlarını' şu ifadelerle dolandırdı: "Ölen eşinizin SGK'ta birikmiş parası ve daha önceden ödenmemiş az bir prim borcu var. Yeni çıkan yasaya göre bu parayı size vermemiz gerekiyor ancak başvuru için bugün son gün. Gecikmiş pirim borcunu hemen şimdi ödeyebilirseniz size yardımcı oluruz. Parayı da pazartesi günü hesabınızdan çekebilirsiniz..." Şebekenin gecikmiş prim borcu olarak ise 5 bin ilâ 10 bin TL arasında para talep ettikleri öğrenildi.

PAZARLAMACILARA DİKKAT

Sahte SGK müfettişlerinin aynı zamanda kapıdan pazarlamacılarla da ortak çalıştıkları tespit edildi. 2012 yılında meydana gelen 176 olayda 37 kişiye işlem yapan polis, bu kişilerin irtibatta olduğu ve gittikleri evlerde yalnız yaşayan yaşlılarla ilgili bilgi verdikleri tespit edilen 13 pazarlamacının da ifadesini aldığı öğrenildi. Dolandırıcılardan 5'inin de daha önceden kapıdan pazarlamacılık işi yaptığı belirlendi.

'Azıcık para ver emekli edelim'

Sahte müfettişlerin başvurdukları bir başka yöntem de özellikle taksici ve esnaflarla ilgili 'emeklilik için pirim tamamlama oyunu...' Esnafa 'Emekliliğinin tamamlanması için gereken prim-gün sayısını 5-10 bin TL verirsen SGK'da hallederiz' diyen dolandırıcılar, beraberindeki sahte evraklarla yanlarına vatandaşı da alarak SGK binasına götürüyor. 'Sen bekle, işini halledip geleceğim' diyen sahte müfettiş, burada bir görevlinin odasına giriyor. Bir süre sonra odadan çıkan şahıs, 'İşini hallettim, emekliliğin son bir imzaya kaldı' diyerek parayı alıp kayıplara karışıyor.

Kadıköy'ün korkulu rüyası

Geçtiğimiz yıl meydana gelen 176 'vurgun' olayından yaklaşık 30'undan sorumlu olduğu belirtilen dorandırıcılık zanlısı Mahmut A. yakalanarak cezaevine gönderildi. Zanlının Kadıköy-Göztepe'de yalnız yaşayan yaşlı kadınları dolandırdığı öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber