Hekimlik yolunda zorlu yolculuk

İnsanların doğumundan ölümüne kadar hayatının her anında ihtiyaç duyduğu hekimlerin 6 yıllık zorlu eğitim yolculuğu, AA ekibi tarafından izlendi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mart 2013 13:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hekimlik yolunda zorlu yolculuk

ANTALYA - Güç Gönel

II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulduğu tarih olan 14 Mart 1827, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul ediliyor. 14 Mart'ın ''Tıp Bayramı'' olarak kutlanmaya başlaması ise Kurtuluş Savaşı yıllarına dayanıyor.

Tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran önderliğinde toplanan ve dönemin ünlü doktorlarının da destek verdiği tıp öğrencileri, işgal protestosunu 14 Mart'ta başlatarak Tıp Bayramı'nın ilk eylemine imza atıyor. Bursa'daki Yıldırım Darüşşifası'nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olan 12 Mayıs, 1929-1937 yılları arasında Tıp Bayramı olarak kutlansa da zamanla bu uygulamadan vazgeçilerek yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oluyor.

Zamanla haftaya yayılan 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında hekimler ve sağlık çalışanlarının durumu ele alınıyor, kamuoyunda vatandaşları sağlıklı yaşam konusunda bilinçlendirecek çalışmalara imza atılıyor.

AA ekibi zorlu tıp eğitimine şahit oldu

Doğumdan ölüme insan yaşamının bir parçası olan hekimlik mesleğinin zorlu eğitim yolculuğu, AA ekibi tarafından görüntülendi. AA ekibi, amfilerdeki ders anından kadavra başındaki ilk denemelerine, acil serviste zor durumdaki hastalara müdahalelerinden nöbetlerini bitirerek istirahate çekilmelerine kadar geleceğin hekimlerinin 24 saatini görüntüledi.

Tıp Fakültesi öğrencilerinin 6 yıllık eğitimlerinin ilk üç yılı, temel bilimler, son üç yılı klinik bilimler olarak adlandırılıyor. İlk 2 yılda normal insan vücudunun işleyişi, sonraki yıllarda ise hastalıkların oluşumu ve tedavisi öğretiliyor. Öğrenciler öğrendikleri teorik bilgileri ilk kadavralar üzerinde uygulamaya geçiriyor. Öğrencilere kadavra üzerinde, insanın anatomik yapısı anlatılıyor.

İç huzuruyla çalışıyoruz

Türkiye'nin ilk yüz ve çift kol nakilleriyle adını dünyaya duyuran Akdeniz Üniversitesi'nde Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Dinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görevlerini iyi yaptıklarını düşündüklerini dile getirdi. İç huzuruyla geleceğe yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Dinç, Akdeniz Üniversitesi'nde gelişmiş teknolojik ürünleri kullanan iyi bir öğretim üyesi kadrosuyla geleceğin hekimlerini yetiştirdiklerini vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber