Unakıtan, memuruna iyi örnek değil

Haber Giriş : 10 Aralık 2005 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uluslararası Saydamlık Örgütü'nün araştırmasında, vergi daireleri, yolsuzlukların en çok olduğu kurumlar olarak liste başı oldu. Değerlendirmede, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın memurlara iyi örnek olmadığına dikkat çekildi

Merkezi Berlin'de bulunan Uluslararası Saydamlık Örgütü'nün (Transparency International) yaptırdığı bir araştırmaya göre, Türkiye'de yolsuzluğun en fazla görüldüğü kurumlar, vergi daireleri ve siyasi partiler olarak belirlendi.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından '9 Aralık Yolsuzluk Günü' nedeniyle, 71 ülkede uluslararası araştırma kuruluşu Gallup'a bağlı şirketler tarafından yapılan anketin Türkiye sonuçları açıklandı. Araştırma 2 bin 36 kişi ile yapılan görüşmelerin sonuçlarını içeriyor.

Yolsuzluğun en çok olduğu kurumun vergi daireleri olduğunu ortaya koyan araştırmanın yorumunda, bu dairelerin bağlı olduğu Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, memurlarına iyi örnek oluşturmadığı ifade edildi.

İkinci sırada partiler var
Araştırmada kişilere 'Yolsuzluğun en fazla görüldüğü kurumlar' soruldu. Verilen cevaplardan hesaplanan ortalamaya göre Türkiye'de en fazla yolsuzluğun görüldüğü kurum 4.2 ile vergi daireleri oldu.

Siyasi partiler, sağlık sektörü ve gümrükler 4.1 ile onu izlerken, özel sektör, elektrik, gaz, su, telefon, eğitim, adalet sistemi ise 4.0 ile listede yerini aldı. Anket sonuçlarına göre TBMM 3.9, medya 3.8, sivil toplum kuruluşları 3.6, dini kurumlar 3.4 değeri ile sıralandı.

'Kişisel durumu etkili'
Anket sonuçlarını açıklayan TI'nın Türkiye Ofisi Toplumsul Saydamlık Hareketi Derneği (TSHD) Başkanı Erciş Kurtuluş şunları söyledi:"Geçen yıl da en kirli kurum vergi idaresi olarak görünüyordu. Bu tabloda 3 yıldır bu idarenin başında bulunan Sayın Unakıtan'ın kişisel durumunun etkili olduğunu düşünüyoruz. Hakkında vergi kaçakçılığı, orman arazisi yağması suçlamaları, dokunulmazlık zırhı nedeniyle yargılama konusu yapılamıyor. Sayın Unakıtan bu hali ile vergi memurlarına iyi bir örnek oluşturamıyor. Vergi kaçakçılığından yargılanan bir kişi Maliye Bakanlığı'nda oturuyor."

'Silahlı Kuvvetler, hırsızım iyidir demedi'
Geçen yıl yapılan ankette, yolsuzluk açısından listede 3.1 değeri ile yer alan Silahlı Kuvvetler, bu yıl listede 3.3 değeri ile yer aldı. Bu artışı yorumlayan TSHD Başkanı Erçiş Kurtuluş, "Askerler 'benim hırsızım iyidir, kol kırılır yen içinde kalır' demediği için puanı arttı" dedi. Kurtuluş, ayrıca, Soros Vakfı yanında bazı kuruluşların finans desteğini alan kuruluşların TSK hakkında bilinçli yıpratma kampanyası yürütmesinin de bunda etkili olduğunu belirtti.

'Mücadele Sözleşmesi TBMM'den geçmeli'
Devlet adamları, siyasetçiler ve üst düzey bürokratlar için etik kurallar getiren Birleşmiş Milletler tarafından 9 Aralık 2003 tarihinde kabul edilen ve Türkiye'nin de imzası bulunan 'Yolsuzluğa Karşı Uluslararası Anlaşma'nın TBMM'den geçmediğini hatırlatan Erciş Kurtuluş, "Parlamentonun yarım saatte bitireceği bir iş iki yıldır yapılmadı. 14 Aralık günü yürürlüğe girecek olan anlaşmanın kabulü Türkiye'nin prestiji açısından önemli" dedi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber