Yargıtay, 1 cana 3 YTL'lik cezayı bozdu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Aralık 2005 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, 17 Ağustos depreminde 15 kişinin yaşamını yitirdiği Ersoy Apartmanı müteahiti Hasan Ersoy, İnşaat Mühendisi Tarık Acaroğlu ve Mimar Sedat Duman'a, Düzce Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen 50 YTL'lik cezayı bozdu.

Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, 17 Ağustos depreminde 15 kişinin yaşamını yitirdiği Ersoy Apartmanı müteahhiti Hasan Ersoy, İnşaat Mühendisi Tarık Acaroğlu ve binadaki kaçak kata onay veren Mimar Sedat Duman'a Düzce Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen 50 YTL'lik cezayı bozdu. Yargıtay, sanıkların yeni TCK'ya göre yargılanmalarını istedi.

6 YILLIK HUKUK MÜCADELESİ

Deprem sonrası göçük altında kalan 1970 doğumlu Nesrin Delibaş'ın babası Mehmet Delibaş, kızı ve ölen komşuları için binayı yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunmuş ve bu hukuk mücadelesi 6 yıl sürmüştü. Baba Delibaş'ın açtığı dava üzerine Müteahit Hasan Ersoy, mimar Sedat Duman ve inşaat mühendisi Tarık Acaroğlu'nun yargılanmalarına 1999 yılında Düzce Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanmıştı.
Mahkeme, Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi araştırma görevlilerine bilirkişi incelettirmesi yaptırmış ve raporlar, binadaki korkunç ihmalleri de gözler önüne sermişti.
Düzce Ağır Ceza Mahkemesi, 2005 yılında verdiği kararla, Ersoy, Duman ve Acaroğlu'nun 1 yıl hapis cezası, 60'ar YTL de para cezası ile cezalandırılmalarına karar vermiş, daha sonra da sanıkların cezalarında "iyi hal" indirimi yapılmıştı.
Bunun üzerine 60 YTL'lik para cezası 50 YTL'ye, 1'er yıllık hapis cezası ise 10'ar aya indirildi. Hapis cezası ertelendi.

50 YTL'LİK CEZA YARGITAY'DAN DÖNDÜ

Düzce Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği karar temyiz edildi. Bunun üzerine dosya Yargıtay'a taşındı.
Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, kararını açıkladı. Daire, 50 YTL'lik cezanın bozulmasına karar verdi. Kararda, "Yeni TCK'ya göre yeniden değerlendirilsin" denildi.
5237 Sayılı Yeni TCK'da "taksirle öldürme" suçunun cezası ağırlaştırılıyor. Bu suç, yeni yasada 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

Ancak, aynı yasa "sanık lehine olan yasa uygulanmalıdır" hükmünü içeriyor. Bu nedenle, yeni yasada cezalar yükseltilse dahi yerel mahkeme "sanık lehine" olduğu gerekçesiyle, önceki kararında direnebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber