Anadile yasal garanti

İnsan Hakları Eylem Planı’nın en önemli maddesini kamuda anadilin kullanılması oluşturuyor. Buna göre, dileyen devletin tüm kurumlarında anadilde hizmet alabilecek. Kürtçe’nin yoğun olduğu illerde tercüman da istihdam edilebilecek.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 18 Mart 2013 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nevin Bilgin

'DAHA FAZLA ÖZGÜRLÜK' GETİREN İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI BAKANLAR KURULUNA GELİYOR

Peş peşe yargı paketleriyle ifade özgürlüğünün alanını genişleten Hükümet, İnsan Hakları Eylem Planı hazırlıyor. Plan, Avrupa Konseyi ile 2011 Kasımında yapılan görüşme çerçevesinde ilerliyor. İnsan hakları ihlallerini en aza indirmek amacıyla hazırlanan insan Hakları Eylem Planı'nda şu başlıklar var.

- KAMUDA KÜRTÇE: Vatandaş, tüm kamu hizmetlerini anadilinde alabilecek. Türkçe verilen kamu hizmetlerinin vatandaşın ana dilinde çeviri yoluyla sunulması şeklinde olacak ve kamudaki tüm alanları kapsayacak. Müzelerden karakollara, PTT'den itfaiyeye her alanda vatandaşa Kürtçe çeviriyle hizmet sunulacak. Anadilde kamu hizmetlerine erişim adımları nüfus yoğunluğu ve taleplere göre atılacak. Kürt nüfusun yoğun olduğu illerde Kürtçe tercüman istihdamı da mümkün olacak. Anadilde kamu hizmeti erişimi düzenlemesiyle, son yıllarda özellikle doğu illerinde bazı vali ve emniyet müdürlerinin fiili uygulamaları yasal güvence altına alınarak genele yayılmış olacak.

-HAK İHLALİNE TAZMİN: Arama, el koyma ve iletişimin denetlenmesi gibi tedbir kararlarda etkin denetim sağlanacak, olası hak ihlallerinde mağduriyetler giderilecek.

-ASKER İNTİHARLARI: Kötü muamele, baskı, mobing gibi uygulamaların etkin biçimde cezalandırılması sağlanacak.

-KOLLUK GÖZETİM KOMİSYONU: Ölüm veya yaralanmaya neden olan görevlilerin soruşturması AİHM kriterlerine göre yapılacak, Kolluk Gözetim Komisyonu kurulacak.

-MAYIN TEMİZLİĞİ: Güneydoğu Anadolu bölgesindeki mayınlı araziler temizlenecek.

-HASTANE İHLALLERİNE SON: Tıbbi uygulama hatası ve hastane koşullarının yetersizliğinden kaynaklanan ölümlerin önüne geçilecek.

-AİLE İÇİ ŞİDDET BÜROSU: Aile içi şiddet suçları için savcılıklarca özel bürolar kurulacak.

-ZOR KULLANMAYA AYAR: Güvenlik güçlerinin yasal koşullar oluşmadan zor ve silah kullanması önlenecek. Güç 'orantılı' kullanılacak.

-ÖZEL SÖKTÖR DAHİL: Mobing, baskı, kötü muamele gibi uygulamalarda etkin denetim ve cezalandırma özel sektörü de kapsayacak.

-İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ: İnanç ve ibadet özgürlüğünün önündeki kısıtlamalar kaldırılacak.

ERGİN: KCK DAVASININ ZEMİNİ KALMAYACAK

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 4.Yargı Paketi'nde “örgüt üyeliği” konusunda bir düzenleme yapılmamasına getirilen eleştirilere yanıt verdi. Bakan Ergin, silahlı örgüt üyeliğini düzenleyen TCK'nın 314.maddesinin yazımında bir sorun olmadığını ifade etti. Uygulamada problemler olduğunu ifade eden Ergin, “Örgüt üyesi olmamakla birlikte, örgüt üyesiymiş gibi cezalandırma olmasını doğrusu ben isabetli bulmam. Bunun üzerinde bir çalışma yapılabilir” dedi. İçişleri Bakanı Muammer Güler'in “Çözüm sürecinde KCK davaları da değerlendirilecek” sözlerinin hatırlatılması üzerine Ergin, “KCK davalarının zemini kalmayacak” dedi. Türkiye'nin reform ve demokratikleşme sürecinde belli seviyeye geldiğinde, KCK gibi yasa dışı yapılanmalara gerek kalmayacağını ve bu kişilerin legal alanda siyaset yapacaklarını belirten Ergin, “Yürüyen davalar karara bağlanacak” dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber