'Liseler ücretsiz kitap' açıklamasına Eğitimcilerden tepki

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Aralık 2005 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitimciler, Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in 'Önümüzdeki yıl liselerde de ücretsiz kitap dağıtmayı planlıyoruz' açıklamasını eleştirerek, ücretsiz ders kitaplarının sadece fakir öğrencilere verilmesi gerektiği görüşünde olduklarını bildirdi.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Devlet bir taraftan ücretsiz kitap veriyor, diğer taraftan kayıt parası, katkı payı, karne parası, harç gibi onlarca isim altında okullarda zorla para toplanmasına seyirci kalıyor. Hükümetin, ücretsiz kitap dağıtım politikasında, 'sosyal devlet' anlayışıyla hareket ettiğine inanmıyoruz" dedi.

Hükümetin okullarda farklı isimler altında, zorla para toplanması ayıbına öncelikli olarak son vermesi gerektiğini belirten Avcı, ücretsiz kitapların yalnızca fakir öğrencilere dağıtılması gerektiğinin altını çizdi ve "Fakir halk çocuklarının yalnızca ders kitaplarının değil tüm eğitim harcamalarının devlet tarafından karşılanmasını istiyoruz" dedi. İlköğretim okullarında 3 yıldır devam eden ücretsiz kitap dağıtımına, önümüzdeki yıl liselerde de başlanacak olmasını, "Devlet herkese eşit davranayım derken adaletsizlik yapıyor" diye eleştiren Avcı, özel okul ve kolejlerde ücretsiz kitap dağıtılmasına da karşı olduklarını kaydetti. Avcı, ücretsiz ders kitaplarının basımıyla ilgili bir ayrıntıya daha dikkat çekerek, kitapların özel sektöre bastırılmaması gerektiğini bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2005 yılında ortalama 110 milyon kitap için 250 trilyonun üzerinde harcama yaptığına işaret eden Avcı, "Oysa, kitaplar devlet eliyle basıldığında bu maliyet yarı yarıya düşecektir. Aksi halde çocuklarımızın eğitimi için bütçeden ayrılan para devlet eliyle yeni zenginlerin ortaya çıkmasına ve kitap tekellerinin oluşmasına neden olmaktadır. Öğrencilerimiz üzerinden kimsenin haksız bir şekilde trilyonlar kazanmasını istemiyoruz. Kitap rant değil, eğitim aracıdır. Kitapların uzun yıllar kullanılacak kalitede basılmasını, dolayısıyla da ders ve kaynak kitaplarının bir rant aracı haline getirilmesine müsaade edilmemesini istiyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber